Affiliation:
1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sağlık sektöründe sürdürülebilirlik, kaynakların etkin ve adil bir şekilde yönetilmesi, hizmet kalitesinin korunması, çevresel etkilerin minimize edilmesi ve toplumsal refahın artırılması gibi faktörlerle bütünleşerek sektörün uzun vadeli başarısı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Bu çerçevede, sağlık sektörü çalışanlarının adanmışlığı, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusunda belirleyici bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küresel sağlık şirketlerinin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışan adanmışlığını nasıl teşvik ettiklerini sistematik bir biçimde belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, 2023 Fortune Global 500 listesinde yer alan sağlık şirketlerinin sürdürülebilirlik raporları nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için iletişim ve katılım, performans değerlendirme ve ödüllendirme, liderlik geliştirme, çalışan sağlığı ve refah, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, sosyal sorumluluk ve gönüllülük temel kategorilerinde çalışan adanmışlığı stratejileri ve uygulamaları geliştirdiklerini ortaya koymaktadır.
Publisher
International Journal of Economics and Innovation
Reference62 articles.
1. Abbas, W., Wu, W. ve Amin, H. (2021). Fostering Innovative Behaviour: Does Work Engagement and Leader Humility Matter? Middle East Journal of Management, 8(6), 553-572.
2. Albrecht, S. L., Bocks, A., Dalton, J., Lorigan, A. ve Smith, A. (2022). Pro-Environmental Employee Engagement: The Influence of Pro-Environmental Organizational, Job and Personal Resources. Sustainability, 14(1), 1-18.
3. Ali Taha, V., Skerhakova, V., Abu Zaid, J. ve Kmec, M. (2020). Employee Engagement as a Driver of Health Care Quality: An Analytical Study of its Factors. Quality-Access to Success, 21(177), 152-156.
4. Andrew, J. ve Rogelberg, A. S. (2012). Workplace Meetings as a Venue for Promoting Employee Engagement. Society for Industrial and Organizational Psychology Conference, San Diego, CA.
5. Bakker, A. B. ve Demerouti, E. (2007). The Job Demands‐Resources Model: State of the Art. Journal of Managerial Psychology, 22(3), 309-328.