Ulusal Güvenlik Açısından Kritik Altyapı ve Siber Alan: Sivil Hazırlıklılık ve Dirençlilik Perspektifinden Kavramsal Bir İnceleme

Author:

CAN AybikeORCID

Abstract

Ulusal güvenlik, askeri kapasite kadar askeri olmayan unsurların da savunmaya katılmasını ifade etmektedir. Bireylerin, özel sektörün, kritik altyapının, kentlerin ve siber alanın dirençliliği sivil savunmanın ilk basamağını oluşturmaktadır. Dirençlilik, sayılan unsurların topyekûn hazırlıklılığı anlamına gelmektedir. AB ve NATO güvenlik tanımlarında dirençliliği yeni bir konsept olarak kabul etmiştir. Bu çalışmada kritik altyapının ve siber alanın dirençliliğinin ulusal güvenlik üzerindeki yansımasını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma nitel bir çalışma olup ilgili içerik literatürden derlenmiştir. Konu, güvenlik ve terör çalışmalarında görece yeni bir konsept olan sivil hazırlıklılık ve dirençlilik kavramları perspektifinden araştırılarak literatürdeki bu alandaki boşluk giderilmeye çalışılmıştır. İlk bölümde kavram analizi yapılarak kavramlar tanımlanmış, unsurları belirlenmiştir. İkinci bölümde kritik altyapılar ve kritik altyapıların dirençliliği incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise siber dirençlilik ele alınmıştır. Çalışmada terör saldırıları, KBRN saldırıları ve savaşlarda doğrudan siber alanın ve kritik altyapının hedeflendiği dolayısıyla bu alanlarda dirençliliği artırmanın ulusal güvenlik sorunu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kritik altyapının ve siber alanın dirençliliğinin bireyler, özel sektör ve devlet kuruluşlarının hazırlıklı olmasına ve işbirliğine dayalı olduğu ulaşılan sonuçlardan bir diğeridir.

Publisher

The Association of Diplomacy and Strategy Studies

Reference37 articles.

1. (CCOE) Civil-Military Cooperation Centre of Excellence. t.y. Resilience Through Civil Preparedness. The Hague: A CCOE Info Sheet.

2. AFAD. 2014. 2014-2023 Kritik Altyapıların Korunması Yol Haritası Belgesi.

3. AFAD. t.y. “Fukushima Daiichi Nükleer Santral Kazası.” Erişim: 05.05.2022. www.afad.gov.tr/kbrn/fukushima-daiichi-nukleer-santral-kazasi.

4. Ak, Tarık. 2019. “İç Güvenlik Yönetimi Açısından Kritik Altyapıların Korunması.” ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi (1): 42-51.

5. Aldemir, Ceray ve Merve Kaya. 2020. “Bilgi Toplumu, Siber Güvenlik ve Türkiye Uygulamaları.” Kamu Yönetimi ve Uygulamaları Dergisi 1(1): 6-27.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3