Affiliation:
1. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, uluslararası siyasette medeniyet merkezli yaklaşımın, son çeyrek yüzyılda Batılı olmayan devletlerin siyasi, ekonomik ve askeri yükselişinin ardından daha belirgin hale geldiğini tartışmaktadır. Bu çerçevede, değişen uluslararası siyasi dengelerle birlikte Batı-dışı dünyanın, kendini ve çevresini yeniden tanımla isteği duyduğu gözlemlenmektedir. 20. yüzyılda göz ardı edilen din ve kültür gibi normatif olguların, medeniyet kavramı aracılığıyla devletlerin gündeminde yeniden su yüzüne çıktığı, Batı-dışı devletlerin dini ve kültürel kimliklerini adeta yeniden keşfettiği ve Batı dünyası ile olan ilişkilerini gözden geçirdiği görülmektedir. Bu medeniyet merkezli siyaset, Uluslararası İlişkiler alanında yeni kavramsallaştırmaların önünü açmış ve Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan gibi devletlerin medeniyet devletleri olarak betimlenmesi sonucunu doğurmuştur. Bu bağlamda bu çalışma yükselen medeniyet merkezli yaklaşımı ve medeniyet devleti yaklaşımını tahlil etmeyi amaçlamaktadır.
Publisher
Istanbul Medeniyet University
Reference18 articles.
1. Acharya, A. (2020). The Myth of the “Civilization State”: Rising Powers and the Cultural Challenge to World Order. Ethics & International Affairs. 34(2). 139-156.
2. Anderson, B. (2011). Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması. İstanbul. Metis Yayınları.
3. Asad, T. (2020). Seküler Çeviriler: Ulus-Devlet Modern Benlik ve Hesapçı Akıl. İstanbul: Vakıf Bank Kültür Yayınları.
4. Borrell, J. (2020). Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Rolü: Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in AP Genel Kurulunda yaptığı konuşma. https://www.avrupa.info.tr/tr/eeas-news/turkiyenin-dogu-akdenizdeki-rolu-yuksek-
5. Brubaker, R. (2017). Between nationalism and civilizationism: The European populist moment in comparative perspective. Ethnic and Racial Studies, 40(8), 1191-1226.