Affiliation:
1. TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Toplumlar ve içerdiği ritüeller zamanla değişir. Her toplumsal kurum değişime uğradığı için varlığını sürdürmektedir. Taziye geleneği acının ve üzüntünün hafifletilmesi için ölüm karşısında gerçekleştirilen toplumsal bir davranıştır. Taziye geleneği bireyin sahip olduğu acıyı toplumsala yayma amacı taşımaktadır. Toplum ürünü olan tüm davranış ve tutumların değiştiği gibi taziye geleneği de günümüzde değişime uğramıştır. Geleneksel toplum yapısı ile modern toplum yapısı içindeki taziye geleneği farklılıklar göstermektedir. Bu çalışma toplumsal değişme ve ölüm sosyolojisi bağlamında taziye geleneğini ele almaktadır.
Publisher
Istanbul Medeniyet University
Reference30 articles.
1. Abuzar, C. (2010). Şanlıurfa'da Değişen Toplumsal Yapıda Taziye Geleneği-Bir Toplumsal Yapı Çözümlemesi-. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 259 ‐274.
2. Ariés, P. (1991). Batılının Ölüm Karşısında Tavırları. (M. A. Kılıçbay, Çev.) Ankara: Gece Yayınları.
3. Aristoteles. (2017). Metafizik (3 b.). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
4. Ataman, E., & Barış, İ. (2019). Sosyal Sermaye Ürünü Olarak Taziye Kültürü ve Kurumsal Bir Hizmet Olarak Yas Danışmanlığı: Türkiye-Almanya Örneği. AÇÜ Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 93-112.
5. Avcı, M. G. (2021). Zaman-Mekân Sıkışması, Küreselleşen Salgın ve Toplumsal Sonuçları. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 3787-3807.