Abstract
MÖ 7. ve 3. yüzyıllar boyunca Hazar bozkırları ile Altay Dağları arasında dolaşan göçebe İskitler, ikonik hayvan stili sanatlarıyla tanınmışlardır. Daha az sayıda insan figürünü tasvir eden bu sanat, hayvanları canlı stilize ederek tarihe bambaşka bir yorum getirmiştir. Fakat İskitlerin, inançları ve sanat anlayışlarını anlayabilmemiz adına yazılı kaynak bırakmamış olmaları, yerleşik yaşam şekline sahip olan Yunan ve Fars kaynaklarına başvurmamıza neden olmuştur. Bunun yanı sıra bu yazılı kaynaklarda bazı noktaların aydınlatılması için sorulan soruların cevabının tam olarak verilemediği de aşikardır. Unutulmaması gereken diğer önemli bir konuda, eski tarihlerde -ve bugünde- toplumları çözmenin, analiz etmenin ve bu kitleleri siyasal, kültürel, dinsel ya da sanatsal açıdan harekete geçiren saiklerin ne olduğunu anlamanın bazen oldukça gizemli hale gelmesi meselesidir.
İskitlerin ortaya koydukları sanat anlayışlarında hayvanları kullanarak insan hikayeleri oluşturdukları, zamanla ortaya çıkardıkları hayvan üslubundan çok bakışlı bir okuma ortamı meydana getirerek toplumları hakkında günümüze ışık tutmaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, İskit sanatındaki maddi kültür unsurlarından -çoğunlukla- hayvan figürlerini baz alarak, onların inanç sistemlerinin derinliklerini ve dünyayı nasıl algıladıklarını daha iyi anlamak adına antropolojik bir perspektif çizmeye çalışacağım. Aynı zamanda İskit sanatında ortaya konan yırtıcıların, avın ve avcının arasındaki mücadelenin farklı bir bakış açısı ile yorumlanması gerekliliğinin önemi üzerinde durmaya gayret göstereceğim.
Publisher
Korkut Ata Turkiyat Arastirmalari Dergisi
Reference43 articles.
1. Alexeyev, A. Y., Korolkova, E. F., Rjabkova, T. V., Stepanova, E. V. (2017). “The Scythians and Their Cultural Contacts.” Scythians. (ed. John Simpson and Svetlana Pankova). London: Thames & Hudson.
2. Andersson, J. G. (1932). Hunting Magic in the Animal Style. Stockholm: Bulletin of the Museum of Far Eastern Antiquities.
3. Andreeva, P. (2021). Glittering Bodies: The Politics of Mortuary Self-Fashioning in Eurasian Nomadic Cultures (700 BCE-200 BCE). Fashion Theory-Journal of Dress Body and Culture, 1–30.
4. Azbelev, P. P. (2017). Pazyryk Tattoos as an Artistic Testimony of Ancient Wars and Marriages. Actual Problems of Theory and History of Art: Collection of articles. Vol. 7. (ed. S. V. Mal’tseva, E. Iu. Staniukovich-Denisova, A. V. Zakharova). St. Petersburg: St. Petersburg Univ. Press.
5. Bessonova, S. S. (1983). The Religious Ideas of Scythians (Religioznye predstavleniya skifov). Kiev: Naukova dumka.