Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI UŞAK, EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
2. UŞAK ÜNİVERSİTESİ
3. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI UŞAK
Abstract
Bu araştırmada, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı bünyesinde bulunan Tez Merkezi veri tabanında kayıtlı olan ve konu olarak disiplinlerarası çalışmaları içeren lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi amaçlanmıştır. İlgili bu araştırma betimsel bir çalışma olup desen olarak da durum çalışması benimsenmiştir. Yapılan taramanın sonucunda 67 lisansüstü teze ulaşılmış ve ilgili bu tezler yıllarına, türüne, üniversitelere, ana bilim dallarına, enstitülere, danışman cinsiyetine, araştırma yöntemine, araştırma desenlerine, örneklem türüne, veri toplama araçlarına, uygulama sürelerine, disiplinlerine ve kullanılan anahtar kelimelerine göre betimsel olarak analiz edilmiştir. Betimsel analizin ardından ilgili bulgular VOSviewer programı kullanılarak gösterilmiş olup araştırmanın bulgular bölümünde paylaşılmıştır. Yapılan analizin sonucunda ise araştırma konusuna yönelik en fazla tezin “2019” (f: 10) yılında yazıldığı, tür olarak en fazla “Yüksek Lisans” (f: 44) tezinin hazırlandığı, en fazla “Gazi Üniversitesi”nde (f: 9) lisansüstü tezin çalışıldığı, ana bilim dalı olarak “İlköğretim Ana Bilim Dalı” (f: 16) bünyesinde en fazla tezin kaleme alındığı görülmüştür. Ayrıca enstitü olarak en fazla “Eğitim Bilimleri” (f: 35) enstitülerinde ilgili konuya yönelik tez yazıldığı anlaşılmıştır. Araştırma kapsamına alınan tezlerin danışmanlarının cinsiyeti değişkenine ilişkin yapılan analize göre en fazla “Erkek” danışmanlar (f: 44) ile çalışılmıştır. Tezlerin yöntem ve desenlerine bakıldığında en fazla “Nicel” (f: 34) ve “Deneysel” (f: 33) çalışmaların olduğu tespit edilmiştir. Örneklem ve veri toplama araçlarına irdelendiğinde örneklem seçimi olarak en fazla “Rastgele/Yansız/Random” (f: 19), veri toplama aracı olarak da “Test” (f: 39) tercih edildiği görülmüştür. Tezlerin uygulama sürelerine yönelik elde edilen sonuçlara göre araştırmacılar en fazla “4” ve “5” haftalık (f: 7) süreçte uygulamalarını gerçekleştirmiştir. Konu değişkeni analiz edilen bir diğer madde olmuştur. Bu noktada en fazla çalışılan konuların “Fen”, “Fen-Matematik” ve “Fen-Matematik-Mühendislik” (f: 4) konuları olduğu anlaşılmıştır. Lisansüstü tezlerde kullanılan anahtar kelime tercihinde ise en fazla “Disiplinlerarası Yaklaşım” (f: 19) anahtar kelimesinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Korkut Ata Turkiyat Arastirmalari Dergisi
Reference48 articles.
1. Apostel, L. (1970). The Justification of Formalisation. Quality and Quantity, 4(1), 3-38.
2. Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
3. Burgess, S., & Sievertsen, H. H. (2020). Schools, Skills, And Learning: The İmpact of COVID-19 on Education. CEPR Policy Portal. https://cepr.org/voxeu/columns/schools-skills-and-learning-impact-covid-19-education [Erişim tarihi: 15. 08. 2023].
4. Burke, A., & Peterson, S. S. (2007). A Multidisciplinary Approach to Literacy Through Picture Books and Drama. The English Journal, 96 (3), 74-79.
5. Burton, L. H. (2001). Interdisciplinary Curriculum: Retrospect and Prospect. Music Educators Journal, 87 (5), 17-66.