Affiliation:
1. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
2. MERSİN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Türkiye’de 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinden dolayı bütün ülkede yetkililer tarafından yükseköğretim kurumlarının acil uzaktan öğrenmeye geçilmesi ile ilgili bir karar alınmıştır. Bu zorlu süreçte eğitim-öğretim sürecinin alternatif olarak dijital araç ve uygulamalarla uzaktan ve sürdürülebilir bir şekilde devam edilmesi önemlidir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin acil uzaktan öğrenme deneyimlerine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma, tarama modelli betimsel bir çalışmadır. Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden bireylerin yaşantılarını ve algılarını ortaya koymayı amaçlayan fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılmıştır. Veriler görüşme formu kullanılarak 27 üniversite öğrencisinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda katılımcılar acil uzaktan öğrenme sürecini: Okula gitme zorunluluğunun olmaması ve derslerin kayıttan izlenmesi gibi gerekçelerle verimli bulmuşlardır. Aynı zamanda odaklanmada yaşanan zorluklar, aktif katılımın düşük olması, etkileşim ve iletişimin yetersizliği ve bağlantı/internet ve sistem ile ilgili problemlerin yaşandığını da belirterek sürecin verimsiz yönlerini de vurgulamışlardır.
Publisher
Korkut Ata Turkiyat Arastirmalari Dergisi
Reference58 articles.
1. Altınay, F. (2017). Examining The Role of Social İnteraction in Online Learning Process. Ensayos: Revista de la Facultad de Educación de Albacete, 32(2), 97-106.
2. Altunay, F. (2022). Opinions of Social Studies Teachers on Distance Education. International Journal of Education and Literacy Studies, 10(2), 31-40.
3. Austerschmidt, K. L. ve Bebermeier, S. (2019). Implementation and Efects of Fexible Support Services on Student Achievements in Statistics. Zeitschrift Für Hochschulentwicklung, 14(3), 137–155.
4. Bağrıacık Yılmaz, A. ve Karataş, S. (2020). Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Temel Kavramları, Kuramları ve Felsefesi. Karataş, S., ve Çakmak, E. K. (Ed). Açık ve Uzaktan Öğrenme içinde (s.1-28). Ankara: Pegem Akademi.
5. Barnard, L., Lan, W. Y., To, Y. M., Paton, V. O. ve Lai, S. L. (2009). Measuring Self-Regulation in Online and Blended Learning Environments. The Internet and Higher Education, 12(1), 1–6.