Affiliation:
1. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Dinî-Tasavvufi Türk edebiyatının mühim edebî türlerinden olan hac seyâhatnâmeleri, hacı kafilelerinin güzergâhlarını (menâzil), hac ibadetinin farizalarını (menâsik), hac yolculuğu boyunca ziyaret edilen yerleri, şahit olunan hadiseleri ve hacca dair izlenimleri konu edinebilen manzum, mensur veya manzum-mensur olarak kaleme alınmış eserlerdir. Türk edebiyatında ilk örneklerine 13. yüzyılda tesadüf edilen bu türün 19. yüzyıla kadar devam ettiği ve irili ufaklı pek çok örneğinin verildiği bilinmektedir. Bu türe ait manzum örneklerden biri ise Nihânî mahlaslı bir şair tarafından kaleme alınan ve bugüne değin varlığından haberdar olunmayan hac seyâhatnâmesidir. Söz konusu bu eserde Nihânî’nin Anadolu’dan ayrılmasıyla başlayan hac yolculuğu sırasıyla Hama, Şam ve Kudüs’e; oradan da Hicaz, Medine, Mekke’ye uzanmaktadır. Uğradığı şehirleri ve bu şehirlerde bulunan önemli ziyaret yerlerinin kendisinde uyandırdığı duyguları samimi ve lirik bir dille bendler halinde terennüm eden Nihânî, aralara farklı vezinlerle kaleme alınmış manzumeler de eklemiştir. Türk seyâhat edebiyatının kayıp halkalarından biri konumundaki Nihânî’nin Manzum Hac Seyâhatnâmesi üzerinde durulacak olan bu çalışmada söz konusu eser, dil, muhteva ve şekil bakımından çeşitli alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecek ve eserin çeviri yazılı metnine yer verilecektir.
Publisher
Korkut Ata Turkiyat Arastirmalari Dergisi
Reference13 articles.
1. Altınışık M. E. ve Gözitok, M. A. (2021). Dâsitân-ı Duhter-i Şeyh Abdullâh (İnceleme-Karşılaştırma-MetinTıpkıbasım). Erzurum: Fenomen Yayıncılık.
2. Alvan, T. (2020). Klasik Türk Şiirinde Dolab-Nâme Hakkında Mülahazalar. TUDED 60(2), 443-476.
3. Coşkun, M. (2002). Manzum ve Mensur Osmanlı Hac Seyahatnâmeleri ve Nâbî’nin Tuhfetü’l-Harameyn’i. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
4. Coşkun, M. (2009). Seyahatnâme (Türk Edebiyatı). TDV İslâm Ansiklopedisi (C. 37, s. 13-16) Ankara: TDV Yayınları.
5. Donuk, S. (2017). Sulhî’nin Manzum Hac Menâzilnâmesi. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 18(18), 85-118.