15 Temmuz’u Konu Alan Bir Dönem Romanı Olarak Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Kara Güneş Adlı Eseri

Author:

GÜRMAN ŞAHİN Asuman1ORCID

Affiliation:

1. EGE UNIVERSITY

Abstract

Fransız İhtilalinden sonra Avrupa’da uyanmaya başlayan tarih bilinci, yazarlara yeni bir tür olan tarihî romanın kapısını aralamıştır. Batı tarzında yazılmış tarihî romanın Türk edebiyatına yansıması ise tam olarak Namık Kemal ve Ahmet Mithat Efendi’nin kaleme aldığı eserleri ile XIX. yüzyıla tekabül etmiş ve Türk tarihinin zengin bir kaynağa sahip olması hasebiyle günümüze kadar pek çok tarihî roman kaleme alınmıştır. Ancak tarihî roman ile dönem/çağ romanının sınırları zaman zaman birbirine karıştırılmıştır. Esasında tarihî roman türünün alt kategorisinde değerlendirilen ya da değerlendirilmesi gereken dönem/çağ romanı, belli özellikleriyle birbirlerinden farklılık gösteren bir türdür. Türk edebiyatı literatüründe de bu kavram ile ilgili yapılmış açıklama ve tanımlamaların dışında bütüncül çalışmalar oldukça sınırlıdır. Yapılan taramalar neticesinde dönem/çağ romanına yalnızca teorik yaklaşan, kavramın tanımından gösterdiği özelliklere ve tarihî romandan ayrıldığı noktalara işaret eden birkaç müstakil çalışma tespit edilmiştir. Makalenin yazılışındaki amaç, bu müstakil çalışmaları merkeze alarak, tarihî romandan ayrılan dönem romanı türü üzerinde durmak ve sözü edilen türe örnek gösterilebilecek Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Kara Güneş adlı eserini inceleyerek literatüre kazandırmaktır. Bu romanın tercih edilmesinin sebebi, 100. yılının kutlanılmakta olduğu Türkiye Cumhuriyeti devletinin millet iradesine dayalı varlığını ortadan kaldırmaya yönelik 15 Temmuz 2016 kalkışmasını ve bu olayın failleri FETÖ terör örgütünün yapılanmasını ilk kez ele alan “dönem romanı” türünün önemli bir örneği olmasıdır.

Publisher

Korkut Ata Turkiyat Arastirmalari Dergisi

Subject

General Medicine

Reference17 articles.

1. Andı, M. F. (2010). Roman ve Hayat. İstanbul: Akademik Kitaplar.

2. Argunşah, H. (2002). Tarihi Romanda Post-Modern Arayışlar. İlmi Araştırmalar, 14, 17-27.

3. Aytaç, G. (1972). Thomas Mann’ın “Der Zaurberberg” ve “Lotte In Weimar” Romanlarındaki Edebî Kişiliği. Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yay.

4. Balık, M. (2009). Türk Romanında 12 Eylül Darbesi. International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 4(1-2), 2373-2412.

5. Bozdoğan, A. (2020). Dönem Romanı Kavramı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(XLIV), 31-40.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3