TÜRKİYE-AFRICA RELATIONS: AN ASSESSMENT OF CULTURAL TOOLS OF TURKEY’S PROJECTION IN THE SUB-SAHARAN REGION

Author:

EPANSANG MBEE Napoléon Vigny1

Affiliation:

1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT UNIVERSITY

Abstract

Türkiye son yirmi yıldır Afrika'yla birlikte olmayı hedef belirlemiştir. Aslında, 2002 yılında AKP'nin (Adalet ve Kalkınma Partisi) iktidara gelmesiyle birlikte Ankara, kıtadaki, özellikle de Sahra-altı bölgesindeki konumunu güçlendirmeye ve varlığını artırmaya katkıda bulunan üçlü siyasi, ekonomik ve sosyal planlar üzerinde oldukça ihtiraslı ve aktif bir dış politika yürütmüştür. Bunun sonucunda Türkiye'nin kıtadaki giderek artan etkinliği, Afri-ka-Türkiye ilişkilerindeki bu son gelişmeleri izah etmek ve anlamlandırabilmek noktasında Türk akademik ca-miasında da bir tür öykünme yaratmıştır. Öte yandan, yapılan çalışmaların çoğu, kültürel boyutu bir kenara bı-rakarak iş birliğinin siyasi ve ekonomik yönlerini analiz etmektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin Sahra Altı Afri-ka'daki kültürel yayılımını ortaya çıkarmaya yönelik bir girişimdir. Amaç, Ankara'nın karşılıklı anlayışları teşvik etmek ve dünyanın bu bölgesiyle iş birliğini geliştirmek için kültürel araçları nasıl kullandığını açıklamaktır. Bu nedenle, realist teorilerin de vurguladığı gibi, Türk yetkililerin nüfuzlarını maksimize etmek için yeni bir yakla-şım geliştirdiğini ve konstrüktivist perspektiflerle iyi açıklanan kültürel araçların seferber edildiğini varsayıyo-ruz. Bu durum, yerel nüfusun dâhil olduğu kişiler arası ve toplumlar arası ilişkilerin teşvik edilmesinin, ülkenin kıtadaki görünürlüğünü arttırmak için büyük değer taşıdığı gerçeğiyle anlaşılabilir.

Publisher

Ankara Haci Bayram Veli University

Reference26 articles.

1. - Abdinor Hassan Dahir (2019), « Reconsidering Turkish Foreign Policy Towards Sub-Sahran Afria : Rationale and Mechanisms », Report, TRTWorld Research Centre.

2. - Ali Bilgic and Daniela Nascimento (2014), « Turkey’s New focus on Africa : Causes and Challenges », Norwegian Peacebuilding Resource Centre, Policy Brief, pp. 3.

3. - Birol Akgün and Mehmet Özkan (2020), « Turkey’s Entrance to International Education : The Case of Turkish Maarif Foundation », Turkish Maarif Foundeation.

4. - Buğra Süsler (2019), Turkey : An Emerging Middle Power in a Changing World ?, LSE IDEAS Strategic Update.

5. - Ahmet Davutoğlu (2013) « Turkey’s humanitarian diplomacy: objectives, challenges and Prospects », Nationalities Papers 41 (6): 865-70.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3