CLIMATE CHANGE EFFECTS IN AFRICA: CLIMATE JUSTICE AND MIGRATION

Author:

METİN Saliha1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İklim değişikliği antropojenik kaynaklı küresel bir sorundur. Bu sorunun ortaya çıkmasında endüstriyel büyüme ve onun net sonucu olan Dünya’nın soğurma kapasitenin çok üzerinde sera gazı emisyonu yapılması etkilidir. Sera gazı emisyonlarındaki artış ve karbon salınımının kontrol edilememesi beraberinde iklim değişikliğini doğurmuş bu da “iklim adaleti” kavramını küresel literatüre kazandırmıştır. Zira, antropojenik etkilerde en az payı bulunan ülkeler iklim değişikliğinden en çok etkilenenlerdir. Refahın ve risklerin eşitsiz dağılımını inceleyen “İklim adaleti”, sera gazı emisyonlarında sorumluluğu bulunan gelişmiş sanayi ülkelerini gelişmekte olan yoksul ülkelere karşı ekolojik bir borçluluğunu da savunmaktadır. Sera gazı emisyonlarının oldukça düşük bir bölümünden sorumlu olmasına rağmen iklim adaletsizliğinin en bariz görüldüğü bölgelerden biri Afrika Kıtası’dır. İklim değişikliği Afrika’da gıda ve suya erişim sıkıntısı, geçim kaynaklarının kaybedilmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılması, hijyen sorunu, göç ve kültürel kayıplar gibi problemlere neden olmaktadır. Bu çalışma, “iklim adaleti” kavramının Afrika özelinde göç ile ilişkisini incelemektedir. Çalışmada literatür taraması tekniği kullanılarak Afrika’da iklim değişikliği kaynaklı göçlerin nedenleri ve sonuçları irdelenmiş ve ortaya çıkan adaletsizliklerden bahsedilmiştir. Özellikle uluslararası alanda iklim göçmenlerine ilişkin net bir hukuki çerçeve bulunmaması, insan haklarını koruma konusunda zorluklara neden olmaktadır. Betimleyici metodoloji ile kaleme alınan bu makale iklim adaletini sağlamak için ortaya çıkan finansal yardımların yeterliliğini de tartışmaktadır. Afrika’nın iklim değişikliği bağlamında karşılaştığı olumsuzluklar ve riskler, iklim göçmenlerini de içine alan adil yaklaşımların benimsenmesi ihtiyacını göstermektedir. Bu nedenle hem iklim adaletini sağlamak hem de gelecek nesillerin yaşamını sürdürebilir kılmak açısından maddi yardımlarla kısıtlanmayan, daha kapsayıcı küresel politikalar geliştirmek önemlidir.

Publisher

Ankara Haci Bayram Veli University

Reference46 articles.

1. African Union (2009), African Union Convention for the Protection and Assistance of Internally Displaced Persons in Africa (Kampala Convention). https://au.int/ en/treaties/african-union-convention-protection-and-assistance-internally-dis- placed-persons-africa (Erişim tarihi: 12.10.2023).

2. AKÇAY, Sanem E. (2022), Güneşin Altında Gölgede Kalanlar: İklim Mültecileri. Euro Politika, (15), 60-66.

3. AKKUŞ, Aygül (2021), “Küresel Güney Bağlamında İklim Etiği ve İklim Adaleti Uygulamaları”. Cappadocia Journal Of Area Studies, (3): 200-215

4. BALCILAR, Ayşe N. (2022), İklim Adaleti Bağlamında Sınırlar ve İklim Göçü, Uluslararası Eşitlik Politikası Dergisi, 2(1), 118-132.

5. BECK, Ulrich (2011), Risk Toplumu: Başka Bir Modernliğe Doğru (K. Özdoğan, B. Doğan, Çev.) İstanbul: İthaki.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3