Abstract
Bu makale, bir suç önleme modeli olan Durumsal Suç Önleme yaklaşımının ve buna bağlı literatürün terörizmi önleme uygulamalarına nasıl katkı sağladığını anlamak için genel bir çerçeve sunmaktadır. Terörizmle mücadele literatürde terörizmin kriminolojik bakış açısıyla ele alındığı çalışmalara oldukça az rastlanmaktadır. Terör nihai olarak bir suç biçimidir. Hırsızlık, cinayet ve benzeri diğer suç türlerinde olduğu gibi terör suçu için de durumsal fırsat unsurlarının etkili olduğu bilinmektedir. Makalede öncelikle Durumsal Suç Önlemeyi oluşturan teorik ve kavramsal çerçeveye yer verilmektedir. Bir sonraki aşamada fırsat faktörünün terörizm söz konusu olduğunda ne şekilde etkili olduğu incelenmektedir. Daha sonra bu fırsat unsurlarını ortadan kaldırmak için önerilen önleme politikaları aktarılmaktadır. Son olarak ise terörizmin durumsal önlemesine yönelik getirilen eleştiriler ele alınmakta ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmaktadır.
Publisher
International Journal of Politics and Security
Reference60 articles.
1. Arce, Daniel ve Sandler, Todd. “Counterterrorism: A Game-theoretic Analysis.”. Journal of Conflict Resolution 49, (2005):183-200.
2. Atlas, R. ve LeBlanc, W. “Environmental Barriers to Crime”. Ergonomics in Design 2, no. 4 (1994): 9-16.
3. Aykın, Hasan ve Sözmen, H. Kevser. Terörün Finansmanı. Ankara: MASAK Yayın, (2008).
4. Barr, Robert ve Pease, Ken. “A Place for Every Crime and Every Crime in its Place: An Alternative Perspective on Crime Displacement”. in Crime, Policing, and Place. Essays in Environmental Criminology. Editör: David J.
Evans, Nicholas R. Fyfe ve David T. Herbert, 157-173. London, UK: Routledge, (1992).
5. Bastuğ, Mehmet F. ve Güler, Ahmet. “The Influence of Leadership on the Strategies and Tactics of Islamic State and Its Predecessors”. Journal of Policing, Intelligence and Counter Terrorism 13, no. 1, (2018): 38-59.