Affiliation:
1. EGE UNIVERSITY, EGE FACULTY OF MEDICINE
Abstract
Giriş: Radyoterapinin geç gecikmiş komplikasyonlarından olan SMART sendromu; baş ağrısı, fokal nöbet ve nörolojik defisitler ile karakterize subakut gelişimli bir tablodur. Klinik tablo ile beraber spesifik görüntüleme bulguları olan giral leptomeningeal kontrastlanma, kortikal gri cevherde kalınlaşma ve FLAIR’de hiperintens görünüm ile tanısı konabilir.
Olgu Sunumu: 10 yıl önce sağ paryetooksipital anaplastik oligodendrogliom nedenli opere edilmiş, kemoterapi ve radyoterapi uygulanmış 58 yaşında erkek hasta subakut seyirli sol fokal başlangıçlı sekonder jeneralize nöbetler, baş ağrısı ve sol hemiparezi gelişmesi nedeniyle kliniğimize yatırıldı. Kan ve beyin omurilik sıvısı bakısında özellik olmayan, manyetik rezonans görüntülemesinde nüks saptanmayan hastada sağ frontoparyetotemporal leptomeningeal giral kontrastlanma ve FLAIR’de hiperintens kortikal kalınlaşma saptanması sonucu SMART sendromu tanısı kondu ve steroid tedavisi uygulandı. Tedaviden yarar gören hastanın klinik ve radyolojik bulgularında belirgin düzelme oldu.
Tartışma: SMARTsendromu tedavisinde steroid tedavisi önerilmekle beraber tedavisiz olarak da tablonun kendini sınırladığı bildirilmiştir. Nadir görülmesi nedeniyle patogenezine ve nasıl yönetileceğine dair hala pek çok açıklanmamış nokta bulunmaktadır.
Sonuç: Radyoterapi almış tümör olgularında yıllar sonra gelişen progresyon durumunda olası tüm patolojiler dışlandıktan sonra SMART sendromu tanısı konması prognozu öngörme açısından önemlidir.