Affiliation:
1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
2. Muğla Adli Tıp Şube Müdürlüğü
Abstract
Amaç: Çürümüş cesetlerde, postmortem dönemde birçok bakteri, maya ve küf türü, çeşitli substratlardan endojen etanol üretilebilir. Ölüm ile otopsinin yapıldığı zaman arasındaki süre, çevre ısısı ve nem düzeyi, ölüm anında vücutta bulunan veya ölenin bulunduğu ortamdaki mikroorganizmalar gibi pek çok değişken postmortem etanol sentezini etkileyebilir. Çürümüş olgularda, vücut sıvılarında saptanan etil alkolün ölümden önce mi tüketildiği, yoksa ölümden sonra endojen mi oluştuğunun ayırt edilmesi önemlidir. Etanolün non-oksidatif minor metabolitlerinden etil glukuronid ve etil sülfat, antemortem alkol alımını doğrulamak amacıyla sıklıkla kullanılan biyobelirteçlerdir.
Bu çalışmada otopsi yapılan çürümüş olguların vücut sıvılarında yapılan toksikolojik incelemeler sonucunda saptanan etil alkol ve metabolitlerinin değerlendirilmesi, postmortem endojen kaynaklı etil alkol düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç Ve Yöntem: XXX Adli Tıp Şube Müdürlüğünde 2013-2020 yılları arasında çürümüş cesetlere yapılan otopsi raporları retrospektif dosya taraması şeklinde incelenmiştir. Çürüme sıvısı ve göz içi sıvısında etil alkol saptanma durumu, metabolitlerinin aranma durumu ve sonuçları kaydedilmiştir.
Bulgular: 2013-2020 yılları arasında yapılan toplam 3418 otopsinin 294’ünde (%8.4) çürüme bulguları saptanmıştır. Çürüme bulguları saptanan olguların %83.3’ü (n:245) erkektir. Çürümüş olguların 174’ünde (%59,2) çürüme sıvısında, 15’inde (%5,1) göz içi sıvısında etil alkol saptanmıştır.
Çürüme sıvısında etil alkol saptanan olguların 48’inde (%27,6) etil alkol metabolitleri olan etil sülfat ve etil glukuronid aranmış, bunların 30’unda metabolit saptanmamıştır. Çürüme sıvısında etil alkol metaboliti saptanmayan olguların 17’sinde etil alkol düzeyi 50 mg/dl’nin altında, 11'inde 51-100 mg/dl arasında, 2’sinde 100 mg/dl’nin üzerindedir.
Metabolit saptanmayan olgulardaki en yüksek etanol düzeyi, çürüme sıvısında 159 mg/dl’dir.
Sonuç: Etil alkol saptanan tüm çürümüş olgularda mutlaka metabolitlerin de aranmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.