Affiliation:
1. EGE ÜNİVERSİTESİ, EGE TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Tiroidit, tiroit bezinin enflamasyonu ile karakterize, tiroid fonksiyon bozukluğuna yol açabilen, çoğunlukla benign seyreden bir klinik tablodur. Enfeksiyonlar akut tiroidit ve subakut granülomatöz tiroidit (SAT) etiyolojisinde yer alır. Ancak enfeksiyon etkenlerini saptamak her zaman mümkün olmamaktadır.
Çalışmamızda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Endokrinoloji ve Metabolizma veya Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’nde tiroidit tanısı ile takip edilen hastalar arasında SAT tanısı alan hastaların geriye dönük incelenmesi, SARS-CoV-2 enfeksiyonu veya SARS-CoV-2 aşısının etiyolojideki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini Mart 2020 ve Temmuz 2023 tarihleri arasında ICD tanı kodu tiroidit olarak girilen hastalar oluşturmaktadır. Bu hastalar arasında SAT tanısı alan hastaların yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları, SARS-CoV-2’ ye karşı aşılanma öyküleri, tiroidit ile ilişkili klinik yakınmaları, yakınmalar öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE), gastroenterit veya SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirme öyküsü, SAT tanısı aldığı tarih, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, hastalara uygulanan tedaviler retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya belirlenen tarihler arasında SAT tanısı alan 9 hasta dahil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 47,6 ± 7,3 (min. 39, maks. 58) ve hastaların altısı kadındır. En sık klinik yakınma boyun ve boğaz ağrısı, boğazda şişlik hissi ve ateş yüksekliği olarak saptanmıştır. Hastalardan ikisinde SAT tanısı almadan üç ay içerisinde SARS-CoV-2 aşısı öyküsü mevcuttur. ÜSYE öyküsü olan hastalardan birinde hem SARS-CoV-2 enfeksiyonu hem de aşı öyküsü vardır.
Sonuç: Çalışmamızda sadece iki hastada SAT etiyolojisinde SARS-CoV-2 enfeksiyonu veya aşısı sorumlu olabileceği düşünülmüştür ancak diğer hastalarda ilişki bulunamamıştır. Hasta sayımız az olmakla birlikte elimizdeki veriler SARS-CoV-2 enfeksiyonu ve aşışı ile SAT ilişkisini ortaya koymak için yeterli değildir.
Not: Poster bildirisi şeklinde 11. Türkiye EKMUD bilimsel kongresinde (3-7 Mayıs 2023, Girne, Kıbrıs) sunulmuştur.
Reference11 articles.
1. 1. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. Tiroid hastalıkları tanı ve tedavi kılavuzu. Ankara:Ortadoğu
Reklam Tanıtım Yayıncılık Turızm Eğıtım İnşaat Sanayı Ve Tıcaret A.ş. (Türkıye Klınıklerı) ; 2020.
2. 2. Quıntero BM, Yazbeck C, Sweeney LB. Thyroiditis: evaluation and treatment. Amerıcan Famıly Physıcıan.
2021;104(6):609–17.
3. 3. Mukhtar R. Sub-acute thyroiditis presenting as pyrexia of unknown origin: a rare case with literature review.
The Journal of the Pakistan Medical Association. 2022;72(3):560–63.
4. 4. Aemaz Ur Rehman M, Farooq H, Ali MM, Ebaad Ur Rehman M, Dar QA, Hussain A. The association of
subacute thyroiditis with COVID-19: a systematic review. SN Comprehensive Clinical Medicine .
2021;3(7):1515–27.
5. 5. Ippolıto S, Gallo D, Rossını A, Patera B, Lanzo N, Fazzıno GFM, et al. SARS-CoV-2 vaccine-associated
subacute thyroiditis: insights from a systematic review.J Endocrınol İnvest . 2022;45(6):1189-200.