Affiliation:
1. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi
2. EGE UNIVERSITY, EGE FACULTY OF MEDICINE
Abstract
AMAÇ: Malign ve benign tiroid nodüllerini ayırd etmede “Acoustic Radiation Force Impulse” (ARFI) elastografinin “virtual touch tissue elastografi” modunun tanısal performansını değerlendirmek
MATERYAL VE METOD:
Çapı > 5 mm olan ikiyüzdört adet solid ve ağırlıklı solid nodül prospektif olarak ultrasonografi, ARFI elastografinin VTQ modu, ince iğne aspirasyon biyopsisi ve endike olduğunda doku patolojisi ile değerlendirildi. Yüzdoksanaltı nodülde üç makaslama dalgası hızı (shear wave velocity-SWV) ölçümü yapıldı. Her bir nodül için SWV oranı, nodülün SWV'sinin ortalama değerinin komşu parankimin ortalama değerine bölünmesiyle hesaplandı. SWV değeri ve SWV oranının tanısal performansı, ROC analizi ile değerlendirildi.
SONUÇLAR:
Benign ve malign tiroid nodüllerinde normal parankimdeki ortalama SWV değeri sırasıyla 2,13±0,44 m/s, 2,06±0,80 m/s ve 2,06±0,88 m/s idi. SWVoranları benign tiroid nodülleri için 0.97±0.37 ve malign tiroid nodülleri için 1.02±0.40 idi. Ortalama SWV değerleri (t=0,008) (P=0,994) veya SWV oranları (t=0,596; P=0,527) açısından benign ve malign nodüller arasında anlamlı fark yoktu. Maligniteyi öngörmek için herhangi bir cut-off noktası bulunmadı. Alt grup analizinde, SWV ve SWV oranı için AUC'ler, ˂10 mm ve ≥10 mm nodüller arasında önemli ölçüde farklıydı. Bunun dışında herhangi iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (tümü P>0.05). SWV ve SWV oranı için en iyi cut-off noktaları, <10 mm nodüller için sırasıyla SWV için 2.59 m/s ve SWV oranı için 1.0 idi.
SONUÇ: ARFİ görüntülemenin VTQ modu, maligniteyi saptamak için iyi bir tanısal performansa sahip değildir ve gereksiz tiroid biyopsilerinin azaltılmasına katkıda bulunamaz.