Abstract
Öz şefkat kavramı; “kişinin ıstırap, acı, yetersizlik ve başarısızlık hislerine kapıldığı kötü zamanlarında kendisine karşı nazik ve sevecen olması, negatif duygularının farkında olarak bunları kabul edebilmesi ve yaşanabilecek zorlukların insan yaşamının bir parçası olduğunu bilmesi” olarak tanımlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; işyerinde çalışanların öz şefkat duyguları içinde olmalarına etki edebilecek bireysel ve örgütsel özelliklerin tespit edilmesi ve diğer çalışanların olası tepkilerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma yönteminin tercih edildiği bu çalışmada, çalışma grubuyla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiş ve öz şefkat duygularına zemin oluşturan birtakım bireysel/örgütsel öncüllerin yanı sıra, çalışma ortamındaki diğer kişilerin tepkileri değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularının, örgütsel davranış alanında az sayıda çalışmaya konu olan öz şefkat kavramının kuramsal yapısını zenginleştireceğine ve çalışma hayatındaki kişilerin öz şefkat duygularını araştıran ilk nitel çalışma olması nedeniyle de ulusal yazına katkıda bulunacağına inanılmaktadır.
Publisher
Suleyman Demirel University Visionary Journal
Reference51 articles.
1. Abacı, R. ve Arda, D. (2013). Relationship between self-compassion and job satisfaction in white collar workers. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 106, 2241-2247.
2. Aboul-Ela, G. M. (2017). Reflections on workplace compassion and job performance. Journal of Human Values, 23(3), 234-243.
3. Alibekiroğlu, P. B., Akbaş, T., Bulut Ateş, F. ve Kırdök, O. (2018). Üniversite öğrencilerinde yaşam doyumu ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide öz anlayışın aracı etkisi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27(2), 1-17.
4. Bennett, G. T. (2001). Emotional alchemy: how the mind can heal the heart. Three Rivers Press
5. Castilho, P., Carvalho, S. A., Marques, S. ve Pinto-Gouveia, J. (2016). Self-compassion and emotional intelligence in adolescence: A multigroup mediational study of the impact of shame memories on depressive symptoms. Journal of Child and Family Studies, 26(3), 759–768.