Affiliation:
1. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Ekonomik birimlerin bir arada yaşaması toplumsal ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Toplumsal ihtiyaçların karşılanması ise devletin kamu harcamalarını gerçekleştirmesiyle mümkün olmaktadır. Ekonomi literatüründe kamu harcamaları hakkında iki temel görüş bulunmaktadır. Bunlardan ilki kamu harcamalarının en düşük düzeyde olmasını savunmaktadır. İkinci görüşe göre ise devletin böyle bir sınırlaması olmaması gerekmektedir. 1929 krizinden sonra ikinci görüşün ağırlık kazandığı bilinmektedir. Dolayısıyla devlet, kamu harcamalarını eğitim ve sağlık gibi alanlara da yöneltmektedir. Böylece ülkelerin insani gelişimi de desteklenmektedir. Kamu harcamalarının insani gelişme üzerindeki etkisine yönelik literatürün yoğun ilgisi bulunmaktadır. Nitekim artan insani gelişim neticesinde ekonomik büyüme de hızlanabilmektedir.
Bu çalışmanın amacını kamu harcamalarının insani gelişim üzerinde etkisinin olup olmadığının analiz edilmesi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada 1996-2019 dönemini kapsayan yıllık veriler kullanılmakta ve üst orta gelir grubunda yer alan 30 ülke ele alınmaktadır. Analiz kapsamında Westerlund (2005) panel CUSUM eşbütünleşme testi kullanılmaktadır. Katsayıların tahmin edilmesi için FMOLS ve DOLS katsayı tahmincileri hesaplanmaktadır. Elde edilen bulgulara göre kamu harcamaları ve insani gelişim endeksi arasında eşbütünleşme ilişkisi bulunmaktadır. Ayrıca katsayı tahminlerine göre kamu harcamalarında yaşanılan artış insani gelişim endeksini olumlu yönde etkilemektedir. En iyi bilgimizle üst orta gelir grubunda yer alan ülkeler için kamu harcamalarının insani gelişim endeksi ile ilişkisini analiz eden çalışmanın bulunmaması ise bu çalışmanın literatürde katkısı olarak ifade edilebilir.
Publisher
Suleyman Demirel University Visionary Journal
Reference38 articles.
1. Afzal, M. ve Abbas, Q. (2000). Wagner’s Law in Pakistan Another Look, Journal of Economics and International Finance, 2(1), 12-19.
2. Ali, S. A., Raza, H. ve Yousuf, M. U. (2012). The Role of Fiscal Policy in Human Development: The Pakistan’s Perspective, The Pakistan Development Review, 381-394.
3. Bai, J. ve Ng, S. (2004). A PANIC Attack on Unit Roots and Coingtegration, Econometrica, 72(4), 1127-1177.
4. Barro, R. J. (1990). Government Spending in A Simple Model of Endogeneous Growth, Journal of Political Economy, 98(5), 103-125.
5. Birleşmiş Milletler (a). (2022, 8 Şubat). https://hdr.undp.org/en/content/human-development-index-hdi
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献