Academic Study Fatigue Scale Development Study

Author:

KARAİBRAHİMOĞLU Adnan1ORCID,GÜVENÇ Fatmanur2ORCID,ÇEÇEN Ziya1ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

2. Tarsus Üniversitesi

Abstract

Literatüre her zaman katkı sağlayan, akademik çalışmalar yaparak bilim dünyasında önemli bir yere sahip olan akademisyenler her zaman değerlidir. Akademisyenler bilime katkı sağlarken birçok konuda fedakârlık yapıyor, farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyor olsa da yine de çalışmalarını yapmaya devam etmektedir. Bu çalışmada bilime katkı sağlama süreci içerisinde karşılaşılan zorlukların, yaşanan olumsuzlukların bireyleri doğrudan nasıl etkilediğini, akademik çalışma yaparken yaşanan yorgunluğun ne gibi etkenlere bağlı olduğunu tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda literatürde herhangi bir ölçeğe rastlanılmamıştır. Bu sebeple tespit edilen eksikliğin giderilmesi için bu ölçek geliştirme çalışması planlanmıştır. Çalışmaya Türkiye’nin farklı üniversitelerinde ve farklı uzmanlık alanlarında görev yapan akademisyenler katılmıştır. 152 akademisyenin katıldığı çalışmada teknik veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerden yola çıkılarak geçerlilik ve güvenilirlik analizleri uygulanmıştır. Bu analizlerin ardından yapı geçerliliğini değerlendirmek için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda akademisyenlerin çalışmalarını yürütürken yaşadıkları olumsuz durumların göz ardı edilmemesi gerektiği ve bu olumsuz durumların giderilmesi gerekildiği görülmüştür. Geliştirilen ölçeğin ilerleyen zamanlarda farklı çalışmalara yön vereceği, literatürde tespit edilen başka eksikliklerin giderileceği düşünülmektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında akademik çalışma yorgunluğunun varlığı literatüre kazandırılmış ve akademik çalışmaların kıymeti gözler önüne serilmektedir.

Publisher

Suleyman Demirel University Visionary Journal

Subject

General Medicine

Reference33 articles.

1. Aydın, B. ve İmamoğlu, S. (2001). Stresle başa çıkma becerisi geliştirmeye yönelik grup çalışması. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 14, 41-52.

2. Bandalos, D. L. ve Finney, S. J. (2010). Factor analysis: Exploratory and confirmatory. G. R. Hancock ve R. O. Mueller (Ed.), The reviewer’s guide to quantitative methods in the social sciences içinde (s. 93-114). Routledge.

3. Budak, G. ve Sürgevil, O. (2005). Tükenmişlik ve tükenmişliği etkileyen örgütsel faktörlerin analizine ilişkin akademik personel üzerinde bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2), 95-108.

4. Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegema Yayıncılık.

5. Carpenito, L. J. (2016). Nursing diagnosis: Application to clinical practice (15. Baskı). N. McIntyre (Ed.), Wolters Kluwer.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3