NEO-CONSERVATIVE APPARATUS OF POST-MODERNIST THEORY: INSTRUMENTAL MIDDLE AGE

Author:

REYHAN Cenk1ORCID,DOĞAR M. Oğuzhan1ORCID,SADAY Barış1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

“Karanlık Ortaçağ” metaforu post-modernizmin de etkisiyle bugün, birçok tarihçi tarafından bir yanılsama olarak görülmekte ve yoğun eleştiri altında. Dahası, alegorik bir “aydınlık Ortaçağ ütopyası” dahi sunulmakta. Ortaçağ’ın “karanlığına” yönelik eleştiriler, üç madde altında gruplandırılabilir. İlki, tarihteki sürekliliklere atıfta bulunarak Rönesans’ın aslında Ortaçağdan kopuşu değil, Ortaçağ’ın sonucunu teşkil etmekte olduğunu iddia eder. İkinci eleştirinin kaynağı olan Avrupa-merkezcilik karşıtı teorilere göre ise Ortaçağ karanlıksa bile bu Avrupa için geçerlidir, dünyanın geri kalanı için değil. Son olarak ve diğer iki argümanı da kapsayan bir diğer itiraz ise Ortaçağ’ın karanlığı ya da geriliği paradigmasının Aydınlanma felsefesinin ve hümanizmaya dönüşün getirdiği bir önyargı olduğudur. Bu üç eleştiri başlığından hareketle, bu çalışma, modernitenin distopik bir geleceğe hizmet ettiğini savunan yukarıdaki “araçsallaştırıcı” iddiaları tartışacak. Batı - Ortaçağ öğretim-kültür sisteminin, dogmanın ve skolastik düşünce tarzının öznel Ortaçağ güzellemeleri (çoğunlukla mikro monografiler) üzerinden meşrulaştırılmasının, romantizm tepkiselliğinin ve ardından gelen Post-modernizmin bir sonucu olduğunu değerlendirmekteyiz. Bu bağlamda “karanlık” Ortaçağ imgelemini yıkan görüşün tarihsel arka planı tartışıldıktan sonra yukarıda sayılan eleştirilerin romantik ve neo-muhafazakâr söylemlerle ilişkisi tartışılacak ve Aydınlanma felsefesinin niteliksel yönüne vurgu yapılacak. Makalede örneklem olarak alınan eleştirilerin analizi, kavramsal çerçevemiz olan Ortaçağ güzellemelerine araç olarak kullanılan maddesel bağlamından kopuk kültüralist söylemin eleştirisi ile birlikte iç içe olacaktır.

Publisher

Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi

Reference56 articles.

1. Adorno, Theodore (1974) Minima Moralia: Reflections from Damaged Life (London: New Left Books) (trans. E.F.N. Jephcott).

2. Ağaoğulları, Mehmet ve Köker, Levent (1997), İmparatorluktan Tanrı Devletine (Ankara, İmge Yay.)

3. Akyol, O. Faruk, (2002) “Ortaçağ veya Işığa Açılan Pencere”, Parşömen Kültür Edebiyat Dergisi, İstanbul Bilgi Ünv. Yay., Güz.

4. Amin, Samir (2009) Eurocentrism, (New York, Monthly Review Press) (trans. Moore, Russell and Membrez, James)

5. Arslan, Ahmet ve Şengör, Celal, (2022) “Aydınlanma Düşüncesi Nasıl Gelişti? Celal Şengör ve Ahmet Arslan Teke Tek Bilim'de değerlendirdi”, Habertürk, Teke Tek, 2 Mayıs 2022. https://www.youtube.com/watch?v=gBnxOrkUdjo&t=1924s

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3