Affiliation:
1. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Devletlerin gözetim süreçleri ve kapitalizmin piyasayı kullanma biçimi, ilk kez olmayan ancak bir öncekine de benzemeyen biçimde dönüşmüştür. Tek başına devletlerin kapitalist süreçlerinden bahsetmek yerine gözetim kapitalizmi ile kendisini devletin sınırlandırılmış görevlerinin ve eylemlerinin dışına çıkarmaya çalışan ve şirketlerle birlikte güçlenirken aynı zamanda devlet olmaklığını bir kenara bırakarak kendisinin ve kurumlarının da birer şirket olma yolunda ilerlediğini tartışmak daha anlamlı durmaktadır. Makale, devletlerin gözetim kapitalizminin veri bazlı birikiminden hareketle, kendi kurumlarını -yerel yönetimleri/belediyeleri- sürece dahil ederek onları da nasıl şirketleştirmeye yönettiğini göstermeyi amaçlarken, hizmet verenlerin değişimine yönelik hizmet alanlar olarak vatandaşların da nasıl birer datadaş’a dönüştürüldüğünü ve haklarını ‘rıza’ adı altında nasıl takas ettiklerini görünür kılmaya çalışmaktadır. Bunu yaparken, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Türkiye gibi ülkelerin yerel yönetimlerinin, gözetim kapitalizmi sürecinde edindikleri roller üzerinden örnekler sunulmaktadır.
Publisher
Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi
Reference73 articles.
1. Arendt, Hannah (2012), Geçmişle Gelecek Arasında. (Çev. Bahadır Sina Şener), (İstanbul: İletişim Yayınları).
2. Arendt, Hannah (2006), Between Past and Future: Eight Exercises in Political Through (New York: Penguin).
3. Babrook, Richard and Andy Cameron (1996), “The Californian Idelogy”, Science as Culture, 6 (19): 44-72.
4. Ball, Laurence and Robert Tchaidze (2002), “The Fed and The New Economy”, The Americand Economic Review, 92 (2): 108-114.
5. Battilana, Julie, Matthew Lee, John Walker, and Cheryl Dorsey (2012), “In Search of The Hybrid Ideal”, Stanford Social Innovation Review, 10 (3): 51-55.