Affiliation:
1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Tüm zamanlarda ve dünyanın her yerinde kadınlar ekonomiden sağlığa, eğitimden dış politikaya hayatın her alanından dışlanma ve ikincil bir statüye indirgenme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum barışın sağlanması ve toplumun yeniden yapılanması söz konusu olduğunda da geçerliliğini korumaktadır. Bu doğrultuda kadınlar toplumun geleceğinin inşa edildiği resmi masalardan dışlanmakta ve kadınların çabaları çoğunlukla gayri resmi bir statüye indirgenmektedir. Gayri resmi süreçlerde kadınlar gerek bireysel gerekse örgüt halinde toplumun geleceğinin inşasında önemli görevler üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı barışı resmi süreçlerin ötesinde ele alarak kadınların gayri resmi çabalarının kadın hakları bakımından ülkenin geleceğine yaptığı önemli katkıları vurgulamaktır. Bu doğrultuda Güney Afrika örneğini ele alarak kadın örgütlerinin stratejik hamlelerinin mevzuattaki yansımaları incelenmiştir. Neticede kadınların gayri resmi faaliyetlerinin resmi süreçleri önemli ölçüde etkilediği ve kadınlara yasal ehliyet, siyasi temsil, nafaka, aile içi şiddetten korunma vb. pek çok yasal hak tanıdığı sonucuna varılmıştır. Bu vesileyle gayri resmi barış süreçlerinin önemi ve barış süreçlerine kadın katılımının önemli çıktıları gibi konulara da dikkat çekilmiştir.
Publisher
Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi
Reference62 articles.
1. Albertyn, Catherine (2003), “Towards Substantive Representation: Women and Politics in South Africa”, Dobrowolsky, Alexandra ve Vivien Hart (Der.), Women Making Constitutions: New Politics and Comparative Perspectives, (Basingstoke: Palgrave Macmillan): 99-117.
2. Albertyn Catherine (1994), “Women and the Transition to Democracy in South Africa”, Murray, Christina (Der.), Gender and the New South African Legal Order (Braamfontein: Juta & Co.): 39-63.
3. Althaus, Frances A. (2000), “Work in Progress: The Expansion of Access to Abortion Services in South Africa Following Legalization”, International Family Planning Perspectives, 26 (2): 84-86.
4. Bazilli, Susan ve Marilou McPhedran (2010), “Women’s Constitutional Activism in Canada and South Africa”, International Review of Constitutionalism, 9 (2): 389-418.
5. Becker, Rayda (2000), “The New Monument to the Women of South Africa”, African Arts, 33 (4): 1-9.