Kadınların Gayri Resmi Barış Süreçlerindeki Rolünün Kadın Haklarına Yönelik Çıktıları: Güney Afrika Örneği

Author:

Köse Bahar1ORCID,Eminoğlu Ayça1ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Tüm zamanlarda ve dünyanın her yerinde kadınlar ekonomiden sağlığa, eğitimden dış politikaya hayatın her alanından dışlanma ve ikincil bir statüye indirgenme durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum barışın sağlanması ve toplumun yeniden yapılanması söz konusu olduğunda da geçerliliğini korumaktadır. Bu doğrultuda kadınlar toplumun geleceğinin inşa edildiği resmi masalardan dışlanmakta ve kadınların çabaları çoğunlukla gayri resmi bir statüye indirgenmektedir. Gayri resmi süreçlerde kadınlar gerek bireysel gerekse örgüt halinde toplumun geleceğinin inşasında önemli görevler üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı barışı resmi süreçlerin ötesinde ele alarak kadınların gayri resmi çabalarının kadın hakları bakımından ülkenin geleceğine yaptığı önemli katkıları vurgulamaktır. Bu doğrultuda Güney Afrika örneğini ele alarak kadın örgütlerinin stratejik hamlelerinin mevzuattaki yansımaları incelenmiştir. Neticede kadınların gayri resmi faaliyetlerinin resmi süreçleri önemli ölçüde etkilediği ve kadınlara yasal ehliyet, siyasi temsil, nafaka, aile içi şiddetten korunma vb. pek çok yasal hak tanıdığı sonucuna varılmıştır. Bu vesileyle gayri resmi barış süreçlerinin önemi ve barış süreçlerine kadın katılımının önemli çıktıları gibi konulara da dikkat çekilmiştir.

Publisher

Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi

Reference62 articles.

1. Albertyn, Catherine (2003), “Towards Substantive Representation: Women and Politics in South Africa”, Dobrowolsky, Alexandra ve Vivien Hart (Der.), Women Making Constitutions: New Politics and Comparative Perspectives, (Basingstoke: Palgrave Macmillan): 99-117.

2. Albertyn Catherine (1994), “Women and the Transition to Democracy in South Africa”, Murray, Christina (Der.), Gender and the New South African Legal Order (Braamfontein: Juta & Co.): 39-63.

3. Althaus, Frances A. (2000), “Work in Progress: The Expansion of Access to Abortion Services in South Africa Following Legalization”, International Family Planning Perspectives, 26 (2): 84-86.

4. Bazilli, Susan ve Marilou McPhedran (2010), “Women’s Constitutional Activism in Canada and South Africa”, International Review of Constitutionalism, 9 (2): 389-418.

5. Becker, Rayda (2000), “The New Monument to the Women of South Africa”, African Arts, 33 (4): 1-9.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3