Çatışma Çözümünde AGİT'in Avantajları ve Sınırlılıkları

Author:

TANRIVERDİ ŞEYŞANE Görkem1ORCID

Affiliation:

1. DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu makale, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) örneğine odaklanarak bölgesel örgütlerin çatışma çözümündeki konumlarını anlamaya çalışmaktadır. Mevcut literatür, bölgesel örgütlerin çatışma çözümündeki konumlarını çoğunlukla avantajları ve sınırlılıkları açısından küresel örgütlerle karşılaştırmaktadır. Makale, özellikle Soğuk Savaşın sona ermesinden sonra bölgesel örgütlerin çatışma çözümündeki konumlarını analiz edebilmek için kurumsallaşma kapasitesi, ortak tarih ve/veya ortak değerlere sahip olma, coğrafi yakınlık, homojenlik, çatışmaya aşinalık, demokratik üyelere sahip olma ve sahip olunan kaynaklar şeklinde yedi spesifik kriter belirlemektedir. Détente döneminde konferanslar serisi olarak ortaya çıkan AGİT, bu yedi kriteri incelemek için güçlü bir bölgesel örgüt örneği sunmaktadır. Makale, üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm, uluslararası belgeleri inceleyerek bölgesel örgütlerin çatışma çözümündeki rolüne işaret eder ve çatışma çözümündeki pozisyonlarını analiz etmek için yedi kriter belirler. İkinci bölüm, AGİT’in çatışma çözümü yaklaşımının gelişimini tartışır. Üçüncü bölüm ise belirlenen kriterler çerçevesinde AGİT’in çatışma çözümündeki avantajlarını ve sınırlarını analiz etmektedir. Makale, çatışma çözümünde bölgesel örgütler için avantaj olarak tanımlanan kriterlerin AGİT'in çatışma çözümü eylemlerinde belirleyici bir avantaj oluşturmadığı sonucuna varmaktadır.

Publisher

Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi

Reference46 articles.

1. Abilov, Shamkhal (2018), “OSCE Minsk Group: Proposals and Failure, the View from Azerbaijan”, Insight Turkey, 20 (1). https://www.insightturkey.com/article/osce-minsk-group-proposals-and-failure-the-view-from-azerbaijan (11.12.2021).

2. Aljazeera Turk (2012), “Dağlık Karabağ'da çözüm girişimleri: AGİT Minsk Grubu'nun müzakere çıkmazı”, http://www.aljazeera.com.tr/haber-analiz/daglik-karabagda-cozum-girisimleri-agit-minsk-grubunun-muzakere-cikmazi (11.12.2021).

3. Boutros-Ghali, Boutros (1992), An agenda for peace: Preventive diplomacy, peacemaking and peace-keeping. (New York: UN Department of Public Information).

4. Civelek, Jale (2006), “Helsinki Son Senedi, Paris Şartı ve AGİT”, Avrupa Araştırmaları Dergisi, 14 (1): 1-23.

5. Elgström, Ole, Jacob Bercovitch ve Carl Skau (2003), “Regional Organisations and International Mediation: The Effectiveness of Insider Mediators”, African Journal on Conflict Resolution, 3 (1): 11-27.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3