Affiliation:
1. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Siyasetin kadınlaşması (İngilizce kavramıyla feminization) üzerine yapılan araştırmalar, kadınların siyasi katılımını ve temsilini ardışık ve ilişkisel bir süreç olarak göstermektedir. Ancak, özellikle muhafazakâr-sağ partiler ve kadınların bu partilerdeki siyasal aktivizmi hakkında yapılan yeni analizler, siyasette giderek artan kadın varlığına, kadın sorunlarına ve bu sorunların temsiline feminist bir cevap verememektedir. Bu çıkarımların uyandırdığı merak ile bu makale, Türkiye’deki muhafazakâr-sağ siyasetin temsilcisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örneği üzerinden siyasetin kadınlaşması ve toplumsal cinsiyet politikalarının anti-feminist doğasının nasıl bir arada olabildiğini incelemektedir. Araştırma, partiye bağlı kadın kolları ve partiye oy veren kadınlar üzerine nitel araştırma yoluyla gerçekleştirilmiş olup, kadınların siyasi katılım sürecine odaklanmaktadır. Araştırmanın ortaya çıkardığı temel bulgu ise AKP’de kadınlaşmanın ve anti-feminist politikaların birlikte var olabilmesidir. Parti, anti-feminist koşullar olarak kabul edilen belirli sınırlar ve kısıtlamalar sunarken, kadınlar bunlara uyum sağlayıp, siyasi aktivizmlerini kadın kollarına katılarak ve dünya görüşleriyle denk düştüğünü düşünüp partiye oy vererek stratejik bir şekilde sürdürmektedir. Bu bağlamda, kadınların siyasetteki varlığı, kadınlar için literatürün beklediği köklü ve etkin bir dönüşüm getirmemektedir.
Publisher
Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi
Reference56 articles.
1. Anderson, Kristin (2014), Modern Misogyny: Anti-Feminism In A Post-Feminist Era (Oxford: Oxford University Press)
2. Arat, Yeşim (1999), “Refah Partisi Hanımlar Komisyonu”, Rona, Zeynep (Der.), Bilanço, 1923-1998: Türkiye Cumhuriyeti’nin 75 Yılına Toplu Bakış Uluslararası Kongresi (Tarih Vakfı Yurt Yayınları): 289–298.
3. Arat, Yeşim (2005), Rethinking Islam and Liberal Democracy: Islamist Women in Turkish Politics (New York: State University of New York Press).
4. Arat, Yeşim (2022), “Democratic Backsliding and the Instrumentalization of Women’s Rights in Turkey”, Politics & Gender, 18 (4): 911-941.
5. Barakso, Maryann (2007), “Is There a “Woman’s Way” of Governing? Assessing the Organizational Structures of Women’s Membership Associations”, Politics & Gender, 3 (2): 201-227.