Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yeni gelişen yasal düzenlemeler ışığında yerel yönetimlerin bakış açılarına göre elektrikli skuterlerin (e-skuter) kullanımının mikro hareketlilikte bir çözüm yolu olup olmadığını ve yaşanan sorunları araştırmaktır. Nicel araştırma yöntemine göre tasarlanan araştırmada, kapalı uçlu ve açık uçlu sorulardan oluşan anket 81 ilin ilgili yerel yönetim yöneticilerine gönderilmiş ve cevaplandırmaları istenmiştir. Toplamda e-skuter kullanımının olduğu 21 ilin yerel yöneticilerinden gelen cevaplar doğrultusunda araştırma bulguları oluşturulmuştur. Bulguların elde edilmesinde frekans analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre e-skuter kullanımı, Türkiye için henüz deneyimlenen ve geliştirilmeye açık bir alandır. Türkiye’de e-skuter kullanımı daha çok yeni olmasına rağmen yasal düzenlemeler ve izinlerin alınması konusunda oldukça ilerleme kaydedilmiştir. Sonuçlar; yaş, hız sınırı gibi kullanım şartları konusunda yasal kurallara uyulduğu ve mevzuata uygun olarak kullanımının denetlendiğini göstermektedir. E-skuterler için bisiklet yolları bulunurken, park edilebilmeleri için çizilmiş özel alanların oluşturulamamıştır. Ayrıca sürüşle ilgili online-internet üzerinden eğitimlerde olduğu gibi bazı sorunlar bulunmaktadır. E-skuterlerin egzoz emisyon ve karbon salınımında ise faydalı olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan bunların günlük trafik akışında yeterince bir düzelme sağlayamadığı, kullanım ücretlerine dair iller arasında farklılıklar olduğu, e-skuter kullanımının yaygınlaştırılması ve diğer ulaşım türleri ile entegre edilmesinde de birtakım sorunlar olduğu göze çarpmaktadır. Nihayetinde e-skuterlerin yakın mesafe ulaşımında olumlu bir etkisinin olabileceği belirlenmiştir.
Funder
Herhangi bir kurumdan destek alınmadı.
Publisher
Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi
Reference37 articles.
1. Aksoy, Esma Selen, Şehnaz Cenani ve Gülen Çağdaş (2021), “Kamusal Alanlar Arasındaki Mikromobiliteyi Destekleyecek Kişiselleştirilmiş Ulaşım Modeli Önerisi”, İdealkent Dergisi, 12 (33): 1006-1037.
2. Badeau, Austin, Carman Chad, Newman Michael, Steenblik Jacob, Carlson Margaret ve Madsen Troy (2019), “Emergency Department Visits for Electric Scooter-Related Injuries After İntroduction for An Urban Rental Program,” The American Journal of Emergency Medicine, 37 (8): 1531-1533.
3. Blomberg, Stig Nikolaj Fasmer, Oscar Carl Moeller Rosenkrantz, Freddy Lippert ve Helle Collatz Christensen (2019), “Injury From Electric Scooters in Copenhagen: A Retrospective Cohort Study”, BMJ Open, 9: 1-8.
4. Bozkurt, Bilgehan, Sibel Aydoğan ve Murat Aktan (2021), “Elektrikli Scooter Kiralamada Algılanan Tüketici Faydası: Tüketici Yenilikçiliğin Rolü”, Aurum Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (2): 171-195.
5. Bölen, Mehmet Cem ve Orhan Çeliker (2021), “Paylaşımlı Elektrikli Scooter Hizmetlerini Kullanma Niyetinde Etkili Olan Faktörler”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 35 (3): 1101-1123.