Affiliation:
1. Üniversite
2. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Karar verme sürecinde, Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri, Karar Verici’nin birden fazla kriter kullanmasına izin vererek en iyi alternatiflerin belirlenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Çok kriterli bir yapıya sahip olan İş Yapma Kolaylığı Endeksi, ekonomilerin rekabet gücünü artırmak için küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kuruluşlarını ve faaliyetlerini kolaylaştıracak bir iş ortamını sağlayan düzenleyici ve yasal sistemleri incelemek amacıyla oluşturulmuş bir endekstir. Bu çalışmada, ELECTRE III ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak iş yapma kolaylığına göre ülke ekonomilerinin en iyiden en kötüye doğru sıralanması amaçlanmıştır. Her iki yöntemin elde ettiği sonuçlar İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nin sıralaması ile karşılaştırıldığında, ELECTRE III yönteminin TOPSIS yöntemine göre daha iyi bir performans gösterdiği belirlenmiştir. ELECTRE III yöntemin değişik parametrelerine (farksızlık, tercih ve veto eşikleri) yapılan duyarlılık analizi sonucunda, sıralamanın özellikle farksızlık ve tercih eşiğine duyarlı olduğu, veto eşiğine fazla duyarlı olmadığı gözlemlenmiştir. Her iki yöntem ile elde edilen sıralamalarda en iyi ve en kötü ülke sıralaması doğru tahmin edilmiştir. Bu sonuçlara göre, Yeni Zelanda en iyi iş düzenleme ortamına sahip ülke, Güney Sudan, Kongo, Libya ve Eritre ise en kötü iş düzenleme ortamına sahip son dört ülke olarak bulunmuştur. Ayrıca TOPSIS, ELECTRE III yönteminin başlangıç parametreleri ile elde edilen sıralamasıyla karşılaştırıldığında, her iki yöntemin 17 ülkeyi aynı sırada sıraladığı tespit edilmiştir.
Subject
General Materials Science
Reference68 articles.
1. Akgün, İ. ve Erdal, H. (2019). Solving an ammunition distribution network design problem using multi-objective mathematical modeling, combined AHP-TOPSIS, and GIS. Computers & Industrial Engineering, 129, 512-528.
2. Albahria, A.S., Hamid, R. A., Albahri, O. S. ve Zaidan, A. A. (2021). Detection-based prioritisation: Framework of multi-laboratory characteristics for asymptomatic COVID-19 carriers based on integrated Entropy–TOPSIS methods. Artificial Intelligence in Medicine 111, 101983.
3. Alp, S. ve Engin, T. (2011). Trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları arasındaki ilişkinin TOPSIS ve AHP yöntemleri kullanılarak analizi ve değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10 (19), 65-87.
4. Barros, C. P. ve Wanke, P. (2015). An analysis of African airlines efficiency with two-stage TOPSIS and neural networks. Journal of Air Transport Management, 44–45, 90-102.
5. Bayyurt, N. (2013). Ownership Effect on Bank's Performance: Multi Criteria Decision Making Approaches on Foreign and Domestic Turkish Banks, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 99, 919 – 928.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献