Abstract
Amaç: Bu çalışmada Eyüpsultan ilçesinde bulunan Eyüp Sultan Külliyesi dışında kalan tarihi miras yapılarının turizm rotasıyla tanıtılması, ilginin arttırılması ve farklı kültürel yapıların bilinirliğinin sağlanması amaçlanmıştır.
Tasarım/Yöntem: Çalışmada literatür incelemesi ve katılımcı gözlem yöntemleri izlenmiştir. Literatür kapsamında Eyüpsultan ile ilgili çalışmalar incelenerek kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Literatürden elde edilen bilgiler, araştırmacının ilçede yaptığı saha araştırması ve uzman kişilerle yapılan katılımcı gözlem sonucunda miras rotasında olması gereken yapılar kesinleşmiştir. Ayrıca Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan İlçe Milli Eğitim işbirliğiyle hayata geçen projesi “Eyüpsultan’ı Öğreniyorum” gezisine katılan lise öğrencilerin görüş ve önerileri rota oluşumunda dikkate alınmıştır.
Sonuçlar: Tüm bunların ışığında, turizm potansiyeline sahip kentlerin ancak kültür rotalarıyla dışarıya açık bir hale dönüşeceği ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, Eyüpsultan İlçesindeki kültürel değerler, miras rotası kapsamında önerilmiştir.
Özgün Değer: Araştırma, hem Eyüpsultan’ın kültürel mirasını tanıtma amacıyla en güncel bilgileri verecek hem de turistler için farklı bir gezi rotası önerisi sunmaktadır. Çalışma bu yönüyle benzer araştırmalardan ayrılarak Eyüpsultan’ın turizm rotalarının geliştirilmesinde önemli bir rehber niteliği taşıyacaktır.
Publisher
Uluslararasi Beseri ve Sosyal Bilimler Inceleme Dergisi
Reference45 articles.
1. Abdioğlu, H., ve Köse, İ. (2021). Osmanlı Devletinde Feshane-i Amire ve Muhasebe İşlemleri. Accounting and Financial History Research Journal(Özel Sayı), 65-88.
2. Akın, T., ve Gül, A. (2020). Isparta-Atabey Yöresinin Ekoturizm Potansiyeli ve Turizm Rotalarının Belirlenmesi. Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi, 5(2), 221-240.
3. Altun, S. (2023). İstanbul Harbi'nde Eyüpsultan ve Çevresindeki Önemli Yapılar: Bir İstiklal Rota Önerisi. İstiklal Kütüphanesi Dergisi, 1(1), 105-111.
4. Arısal, M. (2023). İstanbul’da Yabancı Sermaye Eliyle Yürütülen Elektrik İşleri (1910-1937). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 25(1), 215-243.
5. Atasoy, F. (2010). Kültürel Mirasımızın Kültür Yolu Bağlamında Değerlendirilmesi. Türk Yurdu Dergisi, 30(270), 40-46.