Author:
Gölge Zeynep Belma,Yavuz Mustafa Fatih,Korkut Songül,Kahveci Sevilay
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, cinsel saldırı mağdurlarının tıbbi ve psikolojik yardım alma imkanının çok fazla olmadığı, adli sürecin yıllarca sürdüğü ülkemizde, cinsel saldırı sonrası ruhsal ve sosyal sorunların görülme oranı ve bu sorunlar ile çocukluk çağında yaşanan istismar arasındaki ilişki incelenmiştir.Yöntem: Çalışma grubu cinsel saldırı iddiası ile TC Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu II. İhtisas Kurulu’na muayene için gönderilen 93 kadından oluşmaktadır. Mağdurların değerlendirmesinde, sosyodemografik özelliklerini, saldırı karakteristiklerini, ruhsal ve sosyal sorunlarını belirlemek amacıyla oluşturulan görüşme formu, Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği (TSTÖ) ve Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ) kullanılmıştır.Sonuçlar: Mağdurların %61.3’ünde TSSB tanı kriterleri karşılanmış ve %54.8’inde cinsel sorunlar belirlenmiştir. Mağdurların %68.8’i olumsuz sosyal reaksiyonlara maruz kaldığını ifade etmiştir. Olumsuz sosyal reaksiyonlara maruz kaldığını belirtenlerin % 70.3’ü TSSB tanısı alırken, olumsuz sosyal reaksiyonlara maruz kalmadığını belirtenlerin %41.4’ü TSSB tanısı almışlardır. Aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur; ki kare: 7.04; df: 1; p<0.01. Çocukluk çağı duygusal istismar ile saldırı sonrası yaşanan TSSB arasında ve çocukluk çağı cinsel istismar ile intihar girişimi ve kendini yaralama davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Tartışma: Cinsel saldırı ile görüşme arasında geçen süre dikkate alındığında çalışmamızda TSSB ve cinsel sorun yaşayanların oranı diğer çalışmalara nazaran daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda saldırı ile görüşme arasında 3 yıldan fazla süre geçtiğini bildiren mağdurlarda dahi TSSB tanı kriterlerini karşılayanların oranı %58.8’dir. Bu sonuçta, çalışmanın fizik muayene için gönderilen mağdurlarla yapılmasının ve mahkeme sürecinin halen devam ediyor olmasının etkili olduğu düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: Cinsel saldırı; travma; travma sonrası stres bozukluğu; kendini yaralama davranışı
Reference41 articles.
1. La Flair LN, Franko DL, Herzog DB. Sexual assault and disordered eating in Asian women. Harv Rev Psychiatry 2008; 16: 248-257.
2. Faravelli C, Giugni A, Salvatori S, Rica V. Psychopathology after rape. Am J Psychiatry 2004;161:1483-1485.
3. Krug EG, Dahlberg LL, Mercy JA, Zwi AB, Lozano R, editors. Child abuse and neglect by parents and other caregivers. In: World Report on Violence and Health, World Health Organization, Geneva, 2002, s. 57-86.
4. Kendall-Tackett K. The Long-term health effects of child sexual abuse. In: Goodyear-Brown P, ed.. Handbook of Child Sexual Abuse. Identification, Assessment and Treatment içinde, New Jersey: John Wiley & Sons. 2012, s. 49-70.
5. Krug EG, Dahlberg LL, Mercy JA, Zwi AB, Lozano R, editors. Sexual violence. In: World Report on Violence and Health, World Health Organization, Geneva, 2002, s.149-181.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献