Author:
Dülger Hikmet Ergin,Tokdemir Mehmet,Erbağ B.,Atalay Erol Ömer,Doymaz Mehmet Ziya
Abstract
Son yıllarda adli tıp alanında, elde edilen materyalin kimliklendirilmesinde, DNA parmak izi büyük bir potansiyel göstermiştir. Bu çalışma: DNA parmak izi tekniğinde farklı biyolojik örneklerin kullanılması ve sonuçların yorumlanması amacıyla yapılmıştır. Bunun için, akraba olmayan 3 kişinin farklı örnekleri (kan, kıl kökü ve tükrük) ile bir kişinin bunlara ek olarak tırnak ve semeninden DNA izole edilmeye çalışılmış, en çok DNA (4.46 pg) semenden, en az da tükürük (0.82 pg) ve tırnaktan (0.90 pg) elde edilmiştir. DNA’lar genomda sıra halindeki tekrarlan (Tandem Repeat) ortaya çıkarabilen bir primer varlığında Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmış, %1.4’lük agaroz jel elektrofo- rezinde yürütülmüştür. Böylece aynı kişinin farklı örneklerinde aynı, farklı kişilerde de ayrı motifte DNA ürünlerinin ortaya çıktığı gösterilmiştir. Sonuçta, Elazığ’da da benzeri çalışmaların yapılabileceği ve günlük kullanıma sunulabileceği görülmüştür.Anahtar Kelimeler: DNA parmak izi, DNA izolasyonu, adli tıp.
Reference18 articles.
1. Atasoy S. Adli olayların aydınlatılmasında DNA parmak izinden yararlanılması. Adli Tıp Derg 1989; 5: 215-219.
2. Pandian SK, Sekar MC, Annaapoorani KS, Nazuriddin B, St'kharan PC, Damodaran C. DNA polimorphism/fingerprinting the first forensic attempt in India. Adli Tip Derg 1989; 5: 67-72.
3. Reynolds R, Sensebaugh G, Blake E. Analysis of genetic markers in forensic DNA samples using the polimerase chain reaction. Analytical Chem 1991; 63: 2-15.
4. Gill P, Jefrreys AJ, Werrett DJ. Forensic application of DNA fingerprinting. Nature 1985; 318: 577-579.
5. Yüregir GT. Biyolojik artıkların kimliklendirilmesi. 1. Adli Bilimler Kongre Kitabı, Adana: 1994:103-8.