Affiliation:
1. Süleyman Demirel Üniversitesi
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, GÜLHANE TIP FAKÜLTESİ, GÜLHANE TIP PR. (ANKARA)
Abstract
Amaç: Son yıllarda yapılmış olan araştırmalar ile obezitenin, DNA zincir kırıklarının onarım mekanizmasını değiştirdiği ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca Beden Kütle indeksinde artış ile genomik kararsızlık arasında ilişki tespit edilmiştir. Sunulan çalışmada aşırı kilolu bireylerin muhtemel genotoksik hasarının araştırılması amaçlanmış olup periferal kan örneklerinde Tek Hücre Jel Elektroforezi deneyi kullanılarak olası genotoksik hasar düzeyi hesaplanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Sunulan çalışmada 18 yaşından büyük aşırı kilolu ya da normal kiloya sahip bireylerin periferal lenfositlerinde olası DNA hasarı comet deneyi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar SPSS analiz programı kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Sunulan araştırmaya yaş ortalaması 30,13±7,97 olan 23 kadın ve yaş ortalaması 38,13±10,63 olan 32 erkek toplamda 55 sayıda gönüllü katılmıştır. DNA hasarının göstergesi olan kuyruk momenti değeri tüm bireylerde ortalama 1,21±0,45’dir. Aşırı kilolu kişilerin kuyruk momenti değeri ortalama 1,29±0,46 olarak bulunmuştur. Bu değer normal kiloya sahip bireylerin kuyruk momenti sonuçları (1,09±0,40) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark bulunmamıştır (p>0.05). Çalışma sonuçlarımıza göre beden kitle indeksinde artış ile DNA hasarı arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Sunulan çalışma Türkiye’deki yetişkin bireylerde aşırı kiloluluk ve DNA hasar düzeyinin değerlendirildiği ilk çalışma olma özelliğindedir. Gelecekte obeziteye ya da metabolik sendroma sahip kişilerde DNA hasar düzeyinin genotoksisite testleriyle araştırılacağı yeni çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Tip Fakultesi Dergisi