Bir Üniversite Hastanesindeki Araştırma Görevlisi Doktorların Mobbinge Maruz Kalma Algıları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Author:

KAYĞUSUZ Özgür Rıza1ORCID,DEMİRER Mustafa2ORCID

Affiliation:

1. BURDUR ADLİ TIP ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2. Antalya Adli Tıp Grup Başkanlığı

Abstract

Giriş: Bu çalışmayla bir Tıp Fakültesi Hastanesinde araştırma görevlisi olarak çalışan doktorların mobbing algıları, tükenmişlik düzeyleri ölçekler yardımıyla ölçülmüş ve bu konu hakkında daha sonra yapılacak araştırmalara örnek olmak, farkındalığı arttırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma görevlisi doktorlara sosyodemografik veri formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Leymann Psikolojik Terör Ölçeği uygulandı. İstatistikler “SPSS for Windows 17.0 istatistik paket programı” kullanılarak yapıldı. Anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Kadınlarda, branşından veya biriminden memnun olmayanlarda, şu anki branşını veya birimini değiştirmeyi düşünmeyenlerde, daha önceden birinci basamakta çalışanlarda, nöbet sayısı fazla olduğu birimlerde çalışanlarda Duygusal Tükenmenin daha yüksek olduğu, Branşından veya birimlerinden memnun olanlarda, branşını veya birimini değiştirmeyi düşünenlerde mobbing algısının azaldığı saptanmıştır. Sonuç: Mobbing iddiasının varlığında rutin ruhsal durum muayenelerinin yanı sıra daha profesyonel yaklaşımlar tanılama ve kanıtlama için elzem hale gelmektedir. İş yeri ortam verilerinin değerlendirilmesinin yanında, psikiyatrik değerlendirmede çalışmamızda kullanılan ölçeklerin tanılamada yol gösterici olabileceği sonucuna varılmıştır.

Publisher

Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Tip Fakultesi Dergisi

Subject

Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software

Reference31 articles.

1. T. D. Sağlık Çalışanlarının Mobbing (psikolojik şiddet)e Maruz Kalmalarında Hastane Etik İklimi ile Sosyodemografik Özelliklerinin Rolü: Bolu İli Hastanelerinde Bir Araştırma Yüksek Lisans Tezi. Hacetepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, (Tez Danışmanı Doç. Dr. Bayram Şahin) Ankara 2010.

2. Leymann H. The Content and Development of Mobbing At Work. European Journal of Work And Organizational Psychology 1996; 5(2): 165–84.

3. Tınaz P. İş yerinde Psikolojik Taciz (Mobbing). 2. Baskı, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş. 2008.

4. Yılmaz T. Psikolojik ve Fizyolojik Yıkım Nedeni Olarak Mobbing Ve Çalışan Kadın. Yılmaz T. ve Fidan F (Editörler). Kadın Çalışma ve Toplum. Sakarya Yayıncılık. 2008; 180.

5. Çobanoğlu Ş. Mobbing (İşyerinde Duygusal Saldırı ve Mücadele Yöntemleri). 1. Baskı, İstanbul: Sistem Matbaacılık; Timaş Yayınları, 2005.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3