Affiliation:
1. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, GELİŞİM MESLEK YÜKSEKOKULU, TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ
Abstract
Amaç: Levator fonksiyonu kötü doğumsal üst gözkapağı düşüklüğünde whitnall askılama ameliyatı uyguladığımız hastaların klinik özelliklerini ve cerrahi sonuçlarını sunmak.
Yöntemler: XXX Hastanesi'nde 2003-2005 yıllarında whitnall askı cerrahisi uygulanan 11 hastanın 15 gözü çalışmaya alındı. Hastaların dördü kadın, yedisi erkek olup, yaşları 5 ile 40 yıl arasındaydı. Gözkapağı düşüklüğü dışında sistemik ve oküler patolojileri olanlar çalışmaya alınmadı. Tüm hastalarda anterior yaklaşımla kapak kıvrım insizyonu ile whitnall askı cerrahisi uygulandı. Üst gözkapağı konturunun düzenli olması, kapak çizgisinin simetrik olması şartıyla, tam düzeltme ve bir mm’den az kapak düşüklüğü olanlar ‘başarılı’, 1-2 mm kapak düşüklüğü olanlar ‘tatminkar’, iki mm den daha fazla kapak düşüklüğü olanlar ‘başarısız’ olarak değerlendirildi.
Bulgular: Ameliyat sonrası 6. ayda hiçbir hastada kapak kontür düzensizliği ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar izlenmedi. Bir hastada iki mm'den fazla kapak düşüklüğü nedeni ile başarısız kabul edildi. Bir hasta ise 1-2 mm arasında kapak düşüklüğü olmasına rağmen optik aks açık olduğu için tatminkar olarak değerlendirildi. Dokuz hastanın 13 gözünde (%86.7) ise bir mm'nin altında kapak düşüklüğü vardı ve sonuç başarılı olarak değerlendirildi.
Sonuç: Kötü levator fonksiyonlu hastalarda whitnall askı cerrahisi başarı oranı yüksek ve komplikasyon oranı düşük bir tekniktir. Uzun dönem sonuçlar için karşılaştırmalı geniş serili prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Tip Fakultesi Dergisi