Affiliation:
1. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş
2. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
3. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
4. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Üniversite- Sanayi- Kamu İş birliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM),
Abstract
Amaç: Son yıllarda invazif kandidiyaz enfeksiyonlarında albicans -dışı Candida türleri lehine bir artış olmuş ve antifungal ilaçlara dirençli suşların ortaya çıkması ile birlikte tedaviye uygun antifungallerin seçimi daha da önem kazanmıştır. Bu çalışmada albicans dışı Candida türlerinin tanımlanmasında DNA dizi analizi sonuçlarının Phoenix Yeast ID Panel (BD, ABD) ticari tanımlama sistemi ile karşılaştırılması ve izolatların antifungal duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, Ekim 2019-Ekim 2021 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen toplam 82 albicans dışı Candida türü dahil edildi. İzolatları tanımlamak için geleneksel yöntemlerle birlikte BD Phoenix Yeast ID (BD, ABD) otomatik tanımlama sistemi ve DNA dizi analizi kullanıldı. İzolatların amfoterisin B, itrakonazol, flukonazol ve vorikonazol için duyarlılıkları EUCAST tarafından önerilen sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile çalışıldı.
Bulgular: BD Phoenix™ Yeast ID Panel otomatize sistem ile izolatların 26 (% 31,7%)’sı C. tropicalis, 25 (% 30,5%)’i C. parapsilosis complex, 17 (% 20,7)’si C. glabrata, 4 (% 4,9)’ü C. kefyr, 4 (4.9%)’ü C. firmetaria, 3 (% 3,7)’ü C. krusei, 2 (% 2,4)’si C. norvegensis ve 1 (% 1,2)’i C. lambica olarak tanımlandı.
BD Phoenix™ Yeast ID Panel otomatize sistem moleküler yöntem ile karşılaştırıldığında; 82 türden 62 (% 75,61)’sinin doğru tanımlandığı saptandı (p<0,001, κ =0,655). Uyumlu tanımlama bulgularına göre en sık izole edilen türler C. tropicalis (n= 24, % 80), C. parapsilosis kompleks (n= 22, % 88) ve C. glabrata kompleks (n= 11, % 57,9) bulundu. Uyum oranı, sık izole edilen türler için (C. tropicalis, C. parapsilosis kompleks ve C. glabrata kompleks) % 77, seyrek izole edilen türler için (C. kefyr ve C. krusei) ise %50 olarak belirlendi (p= 0.194; x2=2.768). Antifungal duyarlılık testine göre; izolatların 6 (% 7,3)’sı amfoterisin B’ye, 22 (% 26,8)’si flukonazole, 16 (% 19,5)’sı itrakonazole ve 9 (% 10,9)’u vorikonazole dirençli bulundu.
Sonuç: Moleküler testlerin yapılamadığı laboratuvarlarda fenotipik testler Candida türlerinin tanımlanmasında tek başına yeterli olmayıp, lam kültürü gibi morfolojiyi belirlemeye yönelik testlerle birlikte değerlendirilmelidir.
Funder
Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından desteklenmiştir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Tip Fakultesi Dergisi
Reference43 articles.
1. Karabıçak N, Alem N. Candida Türlerinin Triazol Antifungal Duyarlılık Profilleri: Antifungal Direncin Belirlenmesinde Yeni CLSI Türe Özgü Klinik Direnç Sınır Değerleri ve Epidemiyolojik Eşik Değerlerinin Uygulanması. Mikrobiyoloji Bülteni. 2016;50(1):122- 132.
2. Hazırolan G. Albicans-Dışı Candida Türlerinin Flukonazol, İtrakonazol, Vorikonazole in vitro Duyarlılığının Referans Sıvı Mikrodilüsyon Yöntem ile Araştırılması: Yeni Türe Özgü Klinik Direnç Sınır Değerleri ve Epidemiyolojik Eşik Değerlerinin Uygulanması. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi. 2018;48(1):38- 44.
3. Whaley SG, Berkow EL, Rybak JM, Nishimoto AT, Barker KS, Rogers PD. Azole antifungal resistance in Candida albicans and emerging non-albicans Candida species. Front Microbiol. 2017;12:2173.
4. Gülmez D, Ayçık ÖD, Akdağlı SA. Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında önceki ile karşılaştırmalı olarak yeni CLSI direnç sınır değerlerinin triazol duyarlılık kategorilerinin belirlenmesine etkisi. 1. Ulusal Tıbbi Mikrobiyoloji Kongresi, 24-26 Eylül 2016, Ankara. Kongre Kitabı;78-79.
5. Karabıçak N, Altun Uludağ H, Karatuna O, Hazırolan G, Aksu N, Adiloğlu A, Akyar I. Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Maya Türlerinin Tanımlanmasında Sık Kullanılan Ticari Sistemlerin Değerlendirilmesi: Çok Merkezli Bir Çalışma. Mikrobiyoloji Bülteni. 2015;49(2):210- 220.