Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ADLİ TIP ANABİLİM DALI
2. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Adli Tıp Anabilim Dalı
Abstract
Amaç: Bu çalışmayla bir Tıp Fakültesi Hastanesindeki kadın sağlık çalışanların, kadına yönelik şiddet tutumlarını ve bu tutumlara etki eden faktörlerin belirlenmesi, bu konu hakkında daha sonra yapılacak araştırmalara örnek olmak ve farkındalığı arttırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu araştırma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yürütülmüştür. Araştırmanın türü tanımlayıcı ve ilişkisel bir alan çalışmasıdır. Çalışma protokolü Helsinki Bildirgesi’ne uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma hakkında kadın sağlık çalışanlarına bilgilendirme yapıldı ve rızası alınarak ‘Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu’ imzalatıldı. İstatiksel analiz “SPSS 22.0 for Windows” (SPSS, Inc.; Chicago, USA) paket programı kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılanların %40,5’i ebe, hemşire, sağlık memuru veya acil tıp teknisyeni (ATT), %33,2’si araştırma görevlisi doktor, %17,2’si tıbbi sekreter ve %9,1’i öğretim görevlisidir. Katılımcıların %62,5’i evli, %32,8’i bekâr ve %4,7’si boşanmış / duldur. Araştırmaya katılanlardan %26,7’sinin daha önce şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Maruz kaldıkları şiddet türleri ise %80,5 duygusal şiddet, %59,7 ile fiziksel şiddet, %26,0 ekonomik şiddet ve %10,4 cinsel şiddet olduğu saptanmıştır. Şiddet uygulayan kişilerin %52,5’i sevgili/eş, %45,8’i baba ve %28,8’i anne olarak belirtilmiştir. Araştırma kapsamına alınan kadın sağlık çalışanlarının “Kadına Uygulanan Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği” (ŞİTÖ) toplam puan ortalaması 27,62±7,37’dir. Tutum puanlarının ŞİTÖ toplam puan ortalamasından (=57) çok düşük olması, kadına uygulanan şiddete ilişkin modern bakış açısına sahip olduklarını göstermektedir.
Sonuç: Eğitim düzeyi, gelir düzeyi, medeni durum, evlenme şekli, alkol-madde kullanımının kadına yönelik şiddetin yaygınlığında ve kadına yönelik şiddete ilişkin bakış açısında etkili faktörler olduğu anlaşılmıştır. Kadına yönelik şiddetin yaygınlığı ve şiddete neden olan sebeplerin ortaya çıkarılması önemli olmakla birlikte kadına yönelik şiddetin nasıl engellenebileceği ve risk faktörlerinin nasıl en aza indirilebileceğine yönelik çalışmalara da ihtiyaç vardır.
Funder
Destekleyen herhangi bir kuruluş yoktur
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Tip Fakultesi Dergisi
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference36 articles.
1. 1. Krug EG, Mercy JA, Dahlberg LL, Zwi AB. World Report on Violence and Health. Geneva. The lancet. 2002;360(9339):1083-1088.
2. 2. Heise LL. Violence against women: global organizing for change. 1996.
3. 3. Campbell JC. Health consequences of intimate partner violence. The lancet. 2002;359(9314):1331-1336.
4. 4. Avrupa Konseyi (2011) Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi).
5. 5. García-Moreno C, Pallitto C, Devries K, Stöckl H, Watts C, Abrahams N. Global and regional estimates of violence against women: prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence: World Health Organization; 2013.