HİVE VE ÜRGENÇ OĞUZ AĞIZLARINDA SÖZLÜKSELLEŞMİŞ YAPILAR

Author:

Cengiz Mustafa1ORCID

Affiliation:

1. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Gelişmiş bir söz yapımı sistemine sahip olan Türk dilinde söz teşkilleri yalnızca eklerle değil, sözlük birimlerin işlenmiş biçimleriyle de yapılmaktadır. Bu sözlük birimler, anlamı tamamlayıcı unsurlar olabileceği gibi yardımcı fiil konumunda da olabilirler. Bunlar, ses düşmesi, ses benzeşmesi gibi birtakım ses bilgisel süreçler neticesinde işlenerek sözlük birim olma özelliğini kaybedip söz yapımında etkin kullanılan unsurlar durumuna gelebilmektedir. Sözlükselleşme, dildeki unsurların türlü sebeplere bağlı olarak sözlüğe girmiş olmasını ifade etmektedir. Bu durum, çeşitli yollarla gerçekleşmektedir. Türk dilinin bazı lehçe ve ağızlarında görülebilen bu dil olgusu, Harezm’in Hive ve Ürgenç Oğuz ağızlarında da görülmektedir. Tespit edilebildiği kadarıyla sözlükselleşme süreci bu ağızlarda görevli sözcüklerin gramerleşme sonucu esas unsurla kaynaşması, yardımcı unsurların tabanlaşma yoluyla esas unsurla birleşmesi ve -(X)p zarf-fiil ekiyle gerçekleşmektedir. Tabanlaşma, al- esas fiilinden sonra kullanılan yardımcı unsurlarla et- yardımcı fiilinin, çeşitli ses bilgisel süreçler sonucu esas unsura dahil olmasıyla gerçekleşmektedir. Buna ek olarak bu ağızlarda bilen ve +din (< dey) edatları da sözlükselleşme sürecinde etkin olan görevli sözcüklerdir. Bu çalışmada, tarihî ve çağdaş Oğuz değişkelerinde çeşitli şekillerde ele alınan sözlükselleşmiş yapıların Harezm’de konuşulan Hive ve Ürgenç Oğuz ağızlarında ne şekilde görüldüğü incelenmiştir.

Publisher

Uluslararasi Turk Lehce Arastirmalari Dergisi

Reference75 articles.

1. Abdulhakim, M. (1997). Bir Qucaq Gul (Xorazmcha She’rlar). Urganch: «Xorazm» Tahririyat Nashr Bo‘limi.

2. Abdullayev, F. A. (1957). Urganch Shevasining Ba’zi Bir Fonetik Hususiyatlari. O‘zbek Dialektologiyasidan Materiallar I (Red. V. V. Reshetov), Toshkent: O‘zbekiston SSR Fanlar Akademiyasining Nahsriyoti, s. 299-311.

3. Abdullayev, F. A. (1958). Janubiy Xorazm Shevalarining Tarixiga Doir. O‘zbek Tili va Adabiyoti Masalalari, Son: 4, s. 61-68.

4. Abdullayev, F. A. (1960). O‘zbek Tilida Qo‘sh Undoshlar. O‘zbek Tili va Adabiyoti Jurnali, Son: 5, s. 47-55.

5. Abdullayev, F. A. (1961). O‘zbek Tilining Xorazm Shevalari: I Lug‘at, II Xorazm Shevalarining Tasnifi, Toshkent: O‘zbekiston SSR Fanlar Akademiyasining Nahsriyoti.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3