Affiliation:
1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, FETHİYE SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet de koruyucu etkileri olduğu araştırmalarla belirlenmiş olan Akdeniz Diyeti (AD)’nin ovaryum rezervi ya da kalitesi üzerinden infertiliteye etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu araştırma, özel bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yürütülmüştür ve Kadın Hastalıkları Kliniği’ne başvuran ve gönüllü olarak çalışmaya katılmak isteyen 30-45 yaş aralığında 80 kadının katılımıyla gerçekleşmiştir. Kadınların yumurtalık rezervini ölçmek için Anti-Müllerian Hormon (AMH) testi kullanılmıştır. Araştırmada birincil veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu, kadınların sosyodemografik özelliklerini, antropometrik ölçüm bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını, menstrüal döngülerini ve uyku düzenlerini saptamaya yönelik sorular içermektedir. Bununla birlikte kadınların Akdeniz Diyeti’ne bağlılıkları Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (ADBÖ) ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS 20.0 Windows paket programı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmada 42 kadında (%52,5) diyete bağlılık bulunmazken 20 kadın (%25)” kısmi bağlı” ve 18 kadın ise “tam bağlı” olarak bulunmuştur. Akdeniz Diyeti’ne tam bağlı olan 18 kadının 13’ü (%72,2) ortalama altında ve 5’i (27,8) ortalama üstünde olduğu görülmüştür. Akdeniz Diyeti ile ovaryum rezervlerinin göstergesi olan Anti Müllerian Hormon değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sadece Anti Müllerian Hormon değerlerinin yaş ile ilişkisi anlamlı sonuç vermiştir (p
Publisher
Van Yuzuncu Yil University
Reference22 articles.
1. Anderson C, Park YMM, Stanczyk FZ, Sandler DP, Nichols HB. (2018). Dietary factors and serum antimüllerian hormone concentrations in late premenopausal women. Fertility and sterility, 110(6), 1145-53.
2. Barbaros B. (2015). Yüksek, Orta ve Düşük AD Uyumu Olan Bireylerde Oksidatif Stres ve Total Antioksidan Kapasitenin Belirlenmesi. Eastern Mediterranean University EMU.
3. Barrea L, Arnone A, Annunziata G, Muscogiuri G, Laudisio D, Salzano C, et al. (2019). Adherence to the mediterranean diet, dietary patterns and body composition in women with PCOS. Nutrients, 11(10):2278.
4. Broekmans FJ, Visser JA, Laven JS, Broer SL, Themmen AP, Fauser BC. (2008). Anti-Müllerian hormone and ovarian dysfunction. Trends Endocrinol Metab. 2008 Nov;19(9):340-7
5. Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. (2007). Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obstetrics & Gynecology, 110(5):1050-8.