Affiliation:
1. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Alkol toksik bir ajan olup, gün geçtikçe tüketimi artmaktadır. Tüm doku ve organlar üzerinde zararlı etkileri mevcut olan alkolün, çalışmamızda dalak üzerinde oluşturduğu etkileri stereolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle incelemeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: Çalışma için 13 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan alındı. Rastgele Kontrol (6), Etanol (7) olarak 2 gruba ayrıldı. Etanol grubuna oral yolla su yerine %6,4 (v/v) dozunda etanol verildi. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Uygulamalara 18 gün devam edildi. Deney sonunda anestezi altında dalak dokusu çıkarıldı. Rutin ışık mikroskopik histolojik takip prosedürü ve immunohistokimyasal boyama için doku hazırlık aşamaları uygulandı, parafine gömüldü. Akabinde 5 µm kalınlığında ilki rastgele olmak üzere her 40. kesit alınarak, ortalama 10 kesit alındı. Alınan kesitler Hematoksilen & Eosinle boyandı. Stereolojik ölçümde Cavalieri prensibinin modifiye metodu kullanıldı. Shtereom 1.5 version paket programında verilen noktalı alan cetveliyle total doku volüm oranları ölçüldü. Doku kesitlerine Kollajen Tip IV ve Fibronektin immunohistokimyasal boyama uygulandı. İmmunohistokimyasal ve stereolojik değerlendirmeler yapıldı. Sonuçlar istatistiki olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Stereolojik ölçümlerde dalak total volümü ve kırmızı pulpa volümünün etanol grubunda kontrol grubuna göre artmış olduğu ve istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p0.05). Kollajen Tip IV ve Fibronektin’in immunuhistokimyasal değerlendirilmesinde kapsül ve trabeküller alanlarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında etanol grubunda tutulumunun ciddi oranda azalmış olduğu tespit edildi.
Sonuç: Çalışmamızın stereolojik ve immunohistokimyasal bulgularıyla alkolün immun ve hematopoetik sistemin kavşak noktasında yer alan dalak üzerindeki olumsuz etkileri ortaya konuldu.
Publisher
Van Yuzuncu Yil University
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference13 articles.
1. Akalan MA, Çevik Demirkan A. (2013). Stereoloji ve veteriner hekimlikte kullanım alanları. Derleme. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(2), 95-100.
2. Aldahmash BA, El-Nagar DM. (2013). Histological study on the hazardous effects of ethanol on liver and spleen in Swiss albino mice. HealthMED, 7(8), 2445-2451.
3. Barbería-Latasa M, Gea A, Martínez-González MA. (2022). Alcohol, drinking pattern, and chronic disease. Review. Nutrients, 14(9), 1954.
Budeč M, Milićević Z, Koko V. (2000). Stereological study of rat spleen following acute ethanol treatment. Indian Journal of Experimental Biology, 00, 462-466.
4. Gundersen HJ, Jensen EB. (1987). The efficiency of systematic sampling in stereology and its prediction. Journal of Microscopy, 147 (3), 229-263.
5. Gundersen HJ, Bendtsen TF, Korbo L, Marcussen N, Moller A, Nielsen K, et al. (1988). Some new, simple and efficient stereological methods and their use in pathological research and diagnosis. APMIS, 96, 379-394.