Aerobik Egzersizin Beyin Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesi Üzerine Etkisi-Derleme Makalesi
Author:
MENENGİÇ Kübra Nur1ORCID, YELDAN İpek2ORCID, BAHADIR Faize Elif3ORCID
Affiliation:
1. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI 3. BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI
Abstract
Dünya genelinde yaşlanan nüfusun genel nüfusa oranının artması ile birlikte Alzheimer hastalığı gibi yaşla ilişkili nörodejeneratif hastalıkların daha sık ortaya çıktığı görülmektedir. Uzayan insan ömrü, beyin sağlığının korunmasının önemini artırmıştır. Beynin plastik bir yapı olduğu, yetişkinlik dönemi boyunca öğrenme, hafıza, dikkat gibi kognitif fonksiyonların belirli uygulamalarla geliştirilebileceği bilinmektedir. Fiziksel egzersiz, kognitif fonksiyonları geliştirmeye ve sürdürmeye yönelik stratejiler içerisinde, yan etkisinin bulunmaması, etkin maliyetli ve kolay ulaşılabilir olması gibi yönleriyle öne çıkmaktadır. Egzersizin özellikle aerobik formunun beyin sağlığı üzerine olumlu etkileri, birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Araştırmacıların yoğunlukla üzerinde durduğu güncel sorulardan biri, egzersizin beynin yapı ve fonksiyonlarını hangi mekanizma ile etkilediğidir. Egzersizin beyin sağlığı üzerine pozitif etkilerinin, nörogenezis ile yeni nöron üretimi, anjiyogenezis ile serebral dolaşımın artması, kognitif fonksiyonlar ile ilişkili olduğu düşünülen beyin bölgelerindeki hacimsel artış, inflamasyonun baskılanması ve nörotrofin salgılanmasının uyarılması gibi fizyolojik mekanizmalar aracılığıyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu derlemede, aerobik egzersizin kognitif fonksiyonları geliştirici etkisine dair mekanizmaların kısaca açıklanması hedeflenmiştir. Ayrıca aerobik egzersiz uygulaması ile sağlıklı kişilerde kognitif fonksiyonları geliştirmeyi amaçlayan bilimsel çalışmalara yer verilmiş, bu çalışmalarda uygulanmış olan egzersiz reçeteleri, nitelikleri bakımından incelenmiştir. Egzersizin beyin sağlığını hangi mekanizma ile etkilediğinin anlaşılması, kognitif sağlığı korumak üzere en iyi egzersiz reçetesinin ne şekilde hazırlanabileceğinin belirlenmesinde yol gösterici olabilir.
Funder
Çalışmamız herhangi bir kurum tarafından desteklenmemiştir.
Publisher
Fenerbahce University
Reference80 articles.
1. Barnes, D. E., Yaffe, K., Satariano, W. A., & Tager, I. B. (2003). A longitudinal study of cardiorespiratory fitness and cognitive function in healthy older adults. Journal of the American Geriatrics Society, 51(4), 459-465. 2. Barnes, J. N., Pearson, A. G., Corkery, A. T., Eisenmann, N. A., & Miller, K. B. (2021). Exercise, arterial stiffness, and cerebral vascular function: potential impact on brain health. Journal of the International Neuropsychological Society, 27(8), 761-775. 3. Bliss, E. S., Wong, R. H., Howe, P. R., & Mills, D. E. (2021). Benefits of exercise training on cerebrovascular and cognitive function in ageing. Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, 41(3), 447-470. 4. Boldrini, M., Fulmore, C. A., Tartt, A. N., Simeon, L. R., Pavlova, I., Poposka, V., ... & Mann, J. J. (2018). Human hippocampal neurogenesis persists throughout aging. Cell stem cell, 22(4), 589-599. 5. Brisswalter, J., Collardeau, M., & René, A. (2002). Effects of acute physical exercise characteristics on cognitive performance. Sports medicine, 32(9), 555-566.
|
|