Affiliation:
1. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
Araştırmada sosyal bilgiler eğitimi lisansüstü öğrencilerinin istatistik kaygıları belirlenmek amaçlanmıştır. Karma (mix) desene göre tasarlanan araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesine göre katılımcılar belirlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında katılımcıların en çok duygusallık sonra endişe en az olarak ise kaçınma boyutunda, düzey olarak ise en çok biraz katılıyorum düzeyine sahip oldukları, istatistik kaygılarının cinsiyet ve eğitim durumlarına göre değişmediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel sonuçlarda ise istatistik araştırma yaparken en çok katılımcıların samimi cevap vermeme ihtimalleri sonra sırasıyla hedeflenen kişi sayısına ulaşamamak, doğru adımlarla ilerleyememe, hata yapma korkusu, güvenilir, geçerli ve doğru sonuçlar elde edememek, doğru yorumlayamama ve değerlendirememe kaygısı, uzun süreç ve verilerin girişi gibi durumlarda sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir.
Reference19 articles.
1. Baloglu, M. (1999). A comparison of mathematics anxiety and statistics anxiety in relation to general anxiety. 2-31. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED436703.pdf
2. Baloğlu, M. (2002). Psychometric properties of the statistics anxiety rating scale. Psychological Reports, 90(1), 315-325.
3. Baloğlu, M. (2003). Individual differences in statistics anxiety among college students. Personality and Individual Differences, 34(5), 855-865.
4. Baloğlu, M., Koçak, R. & Zelhart, P. F. (2007). The relationship between statistics anxiety and attitudes toward statistics. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 40(2), 23-39.
5. Bektaş, H., Akman, S., & Yeşilaltay, E. (2021). İstatistik kaygı ölçeğinin (SAS) psikometrik özelliklerinin incelenmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 1-14. DOI: https://dx.doi.org/10.17336/igusbd.627197