Affiliation:
1. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma; davranış odaklı iş güvenliği kavramının; akademide ve işgücü piyasasında yerleşiyor olmasıyla kanıksanan insanı merkez olmaktan çıkaran felsefi bozulmaya farklı argümanlarla işaret etmek amacıyla kaleme alınmıştır. Bunun yerine, davranış temelli işçi sağlığı ve güvenliği kavramı önerilmektedir. Çalışmada orijinalinde behavior based safety olan kavramın, Türkçeye tercümesinde safety yerine iş güvenliği kavramının kullanılmasının bireyi değil işi merkeze aldığı anlatılmaktadır. Bunun yerine iş yerinde bireyin hem sağlık hem güvenlik alanlarını kapsayan işçi sağlığı ve güvenliği kavramının kullanılması gerektiği tartışılmaktadır. Benzer şekilde odak kelimesinin hem tercüme hem insanın eylemselliği ile ilgili yanlışlar barındırdığı bunun yerine temel kelimesinin kullanılmasının daha uygun olacağı anlatılmaktadır. Yazı ilgili kavramı tartışırken; Türkçe ve İngilizce sözlük taraması yanında, ilgili alan yazına da vurgu yapmakta, çalışan tüm kesimleri kapsayan toplumsal sınıf kabullerini ve en eski mühendislik yaklaşımlarından feyz alan Taylorizm’in günümüzdeki etkilerini eleştirmektedir. Son olarak, davranış temelli işçi sağlığı ve güvenliği yaklaşımının ortaya çıkış hikayesinde davranışçı psikoloji akımından köklerini alan ÖDS yaklaşımının kavramla ilişkisine değinilmektedir.
Publisher
Bulent Evcevit University
Reference13 articles.
1. N. Mamatoğlu, “7. Ünite Endüstri ve Örgüt Psikolojisi”, Çağdaş Psikoloji Akımları, (Ed. K. Edinsel), Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, 2019, pp. 165-186.
2. F.W. Taylor, The Principles of Scientific Management, HNewYork, NY, USA and London, UK: Arper and Brothers, 1911.
3. Y. Koç, “‘İşgören’ Kavramı Yanlış.” Aydınlık Gazetesi 14 Ekim 2014 tarihli köşe yazısı, 2014.
4. J. L. Komaki, “Alternative Evaluation Strategies in Work Settings: Reversal and Multiple-Baseline Designs”, Journal of Organizational Behavior Management, 1, pp. 53-77, 1977.
5. J. L. Komaki, D. Barwick ve L.R. Scott, “A Behavioral Approach to Occupational Safety: Pinpointing and Reinforcing Safety Performance in a Food Manufacturing Plant”, Journal of Applied Psychology, 63(4), pp. 434-445, 1978.