Affiliation:
1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
2. KIRIKKALE UNIV
Abstract
Endüstriyel tesislerin karşı karşıya olduğu önemli risklerden bir tanesi de endüstriyel kazalardır. Endüstriyel kazalar hem insan sağlığı hem de çevre için olumsuz etkileri olan ve ciddi oranda maddi kayıplara neden olabilecek kazalardır. Bu çalışmanın amacı endüstriyel kaza alanında yazılan lisansüstü tezlerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Gerçekleştirilen çalışmada Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi Arşivi’nden yararlanılmıştır. Araştırmada tarama terimi olarak “Endüstriyel Kaza” ifadesi kullanılmış ve aranacak alan kısmında “Tümü” seçeneği seçilmiştir. Böylelikle çalışmanın çerçevesi geniş tutulmuştur. Tarama sonucunda 83 çalışmaya ulaşılmış olup çalışmaların 11 tanesinin konu ile ilgili olmaması sebebiyle 72 çalışma araştırmaya dahil edilerek bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Erişilen tezler tez türü, tez yılı, tezin yazıldığı üniversite, üniversite türü, enstitü, ana bilim dalı, konu ve yöntemlerine göre incelenmiştir. Araştırma sonucunda yüksek lisans alanında 54, doktora alanında 18 tez olduğu görülmüştür. Tezler otuz üç üniversitede sekiz enstitüye bağlı 32 anabilim dalında hazırlanmıştır. Gerçekleştirilen tez çalışmaları 1993-2018 yılları arasında çok az sayıda ilerlerken 2019 yılında önemli oranda bir artış göstermiştir. Ardından devam eden iki yıl çalışmalarda düşüş yaşansa da 2022-2023 yıllarında çalışmalar yeniden artan seyir izlemeye başlamıştır. Bu durum gösteriyor ki son zamanlarda endüstriyel kazaların zarar verici etkilerine dikkat çekilmeye başlanmıştır.
Publisher
Bulent Evcevit University
Reference25 articles.
1. E. Güven ve T. Eren, “İl afet risk azaltma planı çerçevesinde analitik ağ prosesi yöntemi ile kriter ağırlıklandırma: Kırıkkale ili için bir örnek”, Afet ve Risk Dergisi, cılt 6, no. 2, ss. 401-414, 2023.
2. E. Güven, M. Pınarbaşı, H. M. Alakaş ve T. Eren, “Doğal afetlerin tetiklediği teknolojik kazaların risk azaltma kriterlerinin ANP yöntemiyle ağırlıklandırılması”, Disaster Science and Engineering, cilt 9, no. 1, ss. 34-42, 2023.
3. T. Eren ve E. Akdaş, “Afet ve acil durum yönetiminde arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması”, Afet ve risk dergisi, cilt 6, no. 3, ss. 1074-1087,2023.
4. İ.H. Çelik, U. Galip, G. Yılmaz ve M. Yakupoğlu, “Türkiye’de yaşanan teknolojik afetler (2000-2020) üzerine bir değerlendirme”, Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, cilt 6, no. 2, ss. 49-57, 2020.
5. R. Ege, “Health aspects of disasters and accidents”, Emel Matbaacılık Sanayi, 1986.