100. YILINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN EKONOMİ GÜVENLİĞİ

Author:

Akıncı Tok Şerife1ORCID

Affiliation:

1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Ekonomi, devletin iç politikasını, insan faktörleri sistemini ve bir bütün olarak toplumun temelini oluşturan önemli bir alandır. Bu alanın bir tehlike ile karşı karşıya kalması, millî güvenliğin zarar görmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle de küreselleşen dünya ile birlikte ulus devletin ve güç öğesinin asli belirleyeni olarak ülkelerin sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomik büyüme ile güvenli bir ekonomiye sahip olması kritik bir önem kazanmıştır. Ulusal ve küresel ekonomik risklerin belirlenmesi ve tehditler karşısında ekonominin güvende tutulması ulus devletin bekası için hayati bir gereksinimdir. Küreselleşme, diğer devletlere karşı sadece ekonomik kırılganlığa odaklanan geleneksel ekonomi güvenliği tanımını değiştirmiş ve devlet dışı aktörlerin sınır ötesi ağlarının ve yeni küresel ortamın ekonomik değişkenliğinin oluşturduğu riskler ışığında yeniden tanımlanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda ekonomik küreselleşme ile istenmeyen ekonomik ve politik sonuçlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve dikkatle değerlendirilmesi, ekonomik güvenliğe ilişkin yargıların ele alınması, küreselleşmenin getirdiği artan değişkenliğin ekonomik performansa etkilerinin tartılması yerinde olacaktır. Buradan hareketle mevcut veriler doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılan bu makalede ekonomi güvenliği kavramsal çerçevesi, ulusal ekonomi güvenliğinin önemi, ekonomi güvenliğini etkileyen tehditler ve ekonomik riskler detaylı bir şekilde incelenmiş, değerlendirme yapılmış ve öneriler sunulmuştur.

Publisher

Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı

Reference32 articles.

1. Anadolu Ajansı. 'Gezi Parkı olayları: Profesyonel devrim ihracatçılarının eylemleri'. (2019). https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/gezi-parki-olaylari-profesyonel-devrim-ihracatcilarinin-eylemleri/1409684.

2. Alkan, A. E. (2014). Küreselleşme ve Ekonomik Güvenlik. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

3. Altıntaş, K. M. ve Asal, S. (2021). Ekonomik İstihbarat Kapsamında Endüstriyel Espiyonaj. 4. Basım, Nobel Yayınevi: Ankara.

4. Aydın, C. (2008). Ekonomik Güvenlik: Türkiye Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Şanlıurfa: Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

5. Aydın, S. (2009). Küreselleşme Sürecinde Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği, Akademik Araştırmalar Dergisi, (42): 39-52.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3