Affiliation:
1. Çanakkale Belediyesi
2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Günümüz teknolojik gelişmelerine bağlı olarak ortaya çıkan dijital ekonomi her sektörü etkilediği gibi kooperatifçilik yapılanmasını da etkilemektedir. Oluşan bu yeni iktisadi sistem paylaşım ekonomisi olarak adlandırılmakta ancak istihdam ettiği bireylere güvencesiz ve aidiyet oluşturmayan iş biçimleri yaratmaktadır. Diğer yandan bireyin ve toplumun dayanışma içinde sosyoekonomik gelişimine değer veren kooperatifçilik anlayışı yeniçağın ekonomik ve sosyal kalkınma modeli olarak görülmektedir. Dijital medya tabanlı gelişen yeni ekosistem içinde kooperatifçiliğin çağa uygun bir anlayışla yeni örgütlenme modelleri geliştirmesi gerekmektedir. Çalışmada betimsel ve kurgusal araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmada birincil veriler yerel düzeyde kooperatiflerin incelenmesiyle elde edilmiştir. Diğer yandan literatür taraması yapılarak ikincil veriler elde edilmiştir. İkincil veriler analiz edilerek üçüncül ve kurgusal veriler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın Koop 4.0 olarak adlandırılan yeni kooperatif yaklaşımını literatüre kazandırması beklenmektedir.
Publisher
Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı
Reference61 articles.
1. Akçay, V. H., & Ünlüönen, M. B. (2020). Türkiye’de Yeni Nesil Kooperatif Olarak Nitelendirilen Sosyal Kooperatiflerin Geleneksel ve Yeni Nesil Kooperatiflerle Kıyaslaması ve Swot Analizi. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2684-2703.
2. Akgül, B. (2021). Dijital Medya’nın Ekonomi Politiği. Ankara: Akademisyen Kitabevi.
3. AlbatrosBilişimKooperatifiGirişimi. (2023). Manifestomuz. albatros.coop: https://albatros.coop/manifesto/ adresinden alındı (erişim: 07.06.2023)
4. Arslan, C. (2019). "Ahlat Şehri Kent Dokusu ve Eski Eserleri". KAREUluslararası Edebiyat, Tarih ve Düşünce Dergisi, 1-21.
5. Aykaç, A. (2018). Dayanışma Ekonomileri Üretim ve Bölüşme Alternatif Yaklaşımlar. İstanbul: Metis Yayınları.