Taşınmaz Kültür Varlıklarında Yeniden Kullanılabilirlik; Seddülbahir Kalesi İşlevsel Dönüşümü İçin SWOT Analizi

Author:

Metin Parlak Tuğçenur1ORCID

Affiliation:

1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve kentsel kimliğe katkısı bağlamında uyarlamalı yeniden kullanımın imkân ve zorluklarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Seddülbahir Kalesi'nin müze olarak yeniden işlevlendirilmesi örneği üzerinden SWOT analizi yöntemiyle kalenin yeni işleve uygunluğu değerlendirilecektir. Araştırmanın, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve yeniden işlevlendirilmesi konusunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, uyarlamalı yeniden kullanımın tarihsel ve kültürel değer taşıyan yapılara kazandıracağı faydaları ve potansiyel riskleri ortaya koyarak bu alandaki mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır. Çalışmanın kapsamı Seddülbahir Kalesi ve çevresi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın hipotezi taşınmaz kültür varlıklarında yeni işlev eski yapıya uygun olmalıdır. Yapının yeni işlevi yapıyla uyumlu olduğunda; sosyal, tarihsel, kentsel sürdürülebilirlik ve toplumsal aktarım sağlanır. SWOT analizi sayesinde güçlü ve zayıf yönler net bir şekilde ortaya konabilir, potansiyel fırsatlar ve tehditler önceden belirlenebilir. SWOT analizi için gerekli veriler, literatür taraması, gözlem ve görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Veriler, değerlendirilerek yeni işlevin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, kalenin yeni işleve uygunluğuna ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır.

Publisher

Canakkale Onsekiz Mart University

Reference17 articles.

1. 2863 Sayılı Kanun (Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu), T.C. Resmî Gazete, sayı:18113, 23 Temmuz 1983.

2. 378 Numaralı İlke Kararı (Taşınmaz Kültür Varlıklarının Koruma, Bakım ve Onarımlarına İlişkin İlke Kararı), T.C. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, sayı:378, 28 Şubat 1995.

3. Ahunbay, Z. (2011). Yenileme, Yeniden Kullanım, Yeni İşleve Uyarlama (Renovasyon, Rehabilitasyon). Z. Ahunbay içinde, Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. İstanbul: YEM Yayın.

4. Altınoluk, Ü. (1998). Binaların Yeniden Kullanımı. İstanbul: Yem Yayınları.

5. Aziz, A. (2008). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem ve Teknikleri, (4. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3