Medyada Kadınlar: Savaş ve Çatışma Fotoğraflarında Şiddetin ve Mücadelenin Portresi

Author:

YARDIM Gözde1ORCID,ŞEKER Halil1ORCID

Affiliation:

1. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Savaş ve çatışma haberlerinde kadınların medyada nasıl temsil edildiği, birçok önemli nedene sahiptir. Savaş ve çatışma haberlerinde kadınların temsil edilmesi, geleneksel cinsiyet rollerini ve stereotiplerini sorgulama fırsatı sunmaktadır. Medya, kadınların sadece mağdur olarak değil, aynı zamanda direniş gösteren, liderlik eden veya aktif rol oynayan bireyler olarak da temsil edilmesiyle cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, kadınların savaş ve çatışma haberlerinde yaşadıkları şiddetin doğru ve etik bir şekilde sunulması, toplumun daha bilinçli, eşitlikçi ve adil bir perspektife sahip olmasına katkı sağlar. Bu görüşlerden hareketle, araştırma kapsamında, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Filistin çatışmasını konu alan haberlerin kadın odaklı haber fotoğraflarının içerik analizi yapılmıştır. Anadolu Ajansının konu ile ilgili 7 Ekim 2023-5 Aralık 2023 tarih aralığında web sitesi üzerinden yayınladığı kadınların bulunduğu haber fotoğrafları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Toplamda kadın odaklı 41 haber fotoğrafına içerik analizi uygulanmıştır. Haber görsellerinde kadınlar, daha çok toplumsal olaylarla ilişkili olarak ön plana çıkmıştır. En fazla savaş karşıtı protestolarda yer alarak haberlere konu olan kadınlar, direnişçi, güçlü ve kararlı kategorilerinde ön plana çıkmaktadır. Ayrıca fotoğrafların analizinde kadınların yaşadıkları psikolojik şiddet fiziksel şiddetten daha fazla görülmektedir. Görsellerdeki kadınlar direnişçi temsilinden sonra en fazla mağdur olarak sunulmuştur.

Publisher

Turkish Radio and Television Corporation

Reference47 articles.

1. Abid, M. (2017). War, media, and war journalism in Afghan Jihad. Peace Review, 29 (4), 450-457.

2. Arık, E. (2013). Irak’tan Suriye’ye İliştirilmiş Gazetecilik. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi(19), 60-77.

3. Arman, M. N., & Şerbetçi, D. (2012). Postkolonyal feminist teoride milliyetçilik, militarizm ve savaş karşıtlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 65-83

4. Bodur, F. (2017). Bir Fotoğrafın Haber Fotoğrafı Olabilme Ölçütleri Ulusal Gazetelerde Kullanılan Haber Fotoğraflarının Değerlendirilmesi. Route Education and Social Science Journal.

5. Bridges, D., ve Wadham, B. (2019). Gender under fire: portrayals of military women in the Australian print media. Feminist Media Studies, 20 (2), 219-237.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3