Examination of the Relationship between Post-earthquake Trauma Symptoms, Hope and Well-Being

Author:

KARABACAK ÇELİK Aynur1ORCID

Affiliation:

1. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ANABİLİM DALI

Abstract

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem bireyleri sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz yönde etkilemiştir. Bu olumsuzluklardan birinin bireyin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyen travma sonrası belirtiler olduğu söylenebilir. Deprem, travmatik bir durumu beraberinde getirmiş ve bireylerin günlük yaşama yeniden uyum sağlamasını güçleştirmiştir. Bu bağlamda bu araştırmada bireylerin deprem sonrası yaşadıkları travma sonrası belirtilerin iyi oluş ve umut gibi pozitif kaynaklarla olan ilişkisi ele alınmıştır. Bunun için ilişkisel araştırma yöntemine göre tasarlanan bu araştırmaya, depremi yaşayan 188 yetişkin birey katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, Deprem Sonrası Travma Düzeyini Belirleme Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, deprem sonrası travma belirtileri olan davranışsal, uyku problemleri, bilişsel yapı, heyecansal sınırlık ve duyuşsal alt boyutlarının ortalama puanlarının düşük olduğu görülmüştür. Deprem sonrası travma belirtilerinin umut ve iyi oluş ile negatif yönlü anlamlı ilişkisinin olduğu belirlenmiştir. Deprem sonrası travma belirtilerinin iyi oluş ve umut değişkenleri tarafından anlamlı düzeyde yordandığı görülmüştür. Bu sonuçlar, bireylerin travma sonrası belirtiler ile başa çıkabilmelerinde umut ve iyi oluş gibi pozitif kaynaklara sahip olmanın önemine işaret etmektedir.

Publisher

Turkish Radio and Television Corporation

Subject

General Medicine

Reference39 articles.

1. Albayrak, A. S. (2005). Çoklu doğrusal bağlantı hâlinde enküçük kareler tekniğinin alternatifi yanlı tahmin teknikleri ve bir uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 1(1), 105-126.

2. Alpar, C. R. (2016). Spor sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlik güvenirlik. Detay yayıncılık.

3. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5).

4. Ayas, T. (2005). Depremden 42 ay sonra deprem bölgesinde yaşayan çocuklarda görülen psikolojik belirtilerin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Journal of Educational Sciences & Practices, 4(8).

5. Aykut, S., Soner-Aykut, S. (2020). Kovid-19 pandemisi ve travma sonrası stres bozukluğu temelinde sosyal hizmetin önemi. Toplumsal Politika Dergisi, 1, 56-66.

Cited by 7 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3