Abstract
Medya, insanların gündelik yaşamının önemli bir parçasıdır. İnsanlar gündelik yaşamının büyük çoğunluğunu medyayı kullanarak geçirmektedir. Medyanın insanlara aktardığı birçok içeriğin içerisinde şiddet de yer almaktadır. Medyanın fiziki ya da psikolojik olarak zarar vermeyi içeren şiddet eylemlerine içeriklerinde yoğun bir şekilde yer vermesi nedeniyle insanların şiddeti normal kabul etmeye başladığı düşünülmektedir. Bir anlamda insanlar medyada gördüğü şiddeti taklit etmekte ve şiddet içerikleri yeniden inşa edilerek sürekli hâle gelmektedir. Bu çalışmanın konusunu “şiddet ve medya” konusunda yapılan çalışmalar oluşturmaktadır. Temel amaç ise şiddet ve medya konusunda yapılan çalışmaların bibliyometrik görüntüsünü sunmaktır. Çalışmanın temel önemi, şiddet ve medya konulu araştırma makalelerinin profilini çıkarmasıdır. Çalışma, Web of Science veri tabanında yer alan “şiddet ve medya” konulu 1000 araştırma makalesi ile sınırlandırılmıştır. Söz konusu sınırlılıklar çerçevesinde elde edilen veriler bibliyometrik yöntemle incelenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen bibliyometrik veriler VOSviewer analiz programı aracılığıyla haritalandırılmıştır. İncelenen 1000 araştırma makalesi ortak yazarlarla birlikte 1833 araştırmacı tarafından hazırlanmış ve 466 farklı dergide yayımlanmıştır. Çalışma sonucunda şiddet ve medya konusunun oldukça geniş bir çalışma alanı olduğu saptanmıştır. Çalışmanın en önemli sonuçlarından bir diğeri de fiziki şiddete odaklanan çalışmaların çoğunlukta olmasına karşın psikolojik şiddet ve mobbing gibi şiddet türlerinin oldukça az çalışmanın odağı olmasıdır.
Publisher
Turkish Radio and Television Corporation
Reference47 articles.
1. Allen, J., Ash, S. M. ve Anderson, C. A. (2022). Who Finds Media Violence Funny? Testing the Effects of Media Violence Exposure and Dark Personality Traits. Psychology of Popular Media, 11(1), 35-46. DOI: 10.1037/ppm0000296
2. Arıkan, Ç. (1987). Sosyal Hizmetler Açısından Şiddet ve Bir Türü Olarak Evlilikte Kadına Yönelik Şiddet. H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, 5(1), 75-97.
3. Bronstein, C. (2008). No more Black and Blue -: Women against violence against women and the warner communications boycott, 1976-1979. Violance Against Women, 14(4), 418-436
4. Bushman, B. J. ve Anderson, C. A. (2001). Media Violence And The American Public: Scientific Facts Versus Media Misinformation. American Psychologist, 56(67), 477-489.
5. Charter, C. ve Weaver, C. K. (2003). Violance and the media. Open University Press