Affiliation:
1. EGE ÜNİVERSİTESİ
2. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler dijital yayıncılık platformlarını son yıllarda çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen alanlar hâline getirmiştir. İzleyiciye sabit bir yayın akışı ve zamana bağlı kalmaksızın içerik tüketme fırsatı sunan bu platformlarda çocuklar için üretilmiş içeriklere de yer verilmektedir. Çocukların bu platformlarda yer alan içeriğin tümüne erişim riski, içinde bulundukları gelişim dönemine bağlı olarak bazı olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Yeni iletişim teknolojilerinin kullanımı konusunda ebeveynlerin dijital okuryazar olmaları çocukların bu alanda maruz kalacağı risklerin önlenebilmesi açısından önemlidir. Bu araştırmada amaçlanan dijital yayın platformlarında yer alan içeriklere çocuk erişimi ve ebeveyn denetimi konusunda içeriğin platform tarafından nasıl biçimlendirildiğini ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırma evrenine dünyada ve Türkiye’de en büyük abone-müşteri-kullanıcı kitlesine sahip dijital yayın platformları dahil edilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Netflix, Amazon Prime Video ve Disney+ platformları oluşturmaktadır. Araştırmada içerik analizi yöntemi doğrultusunda oluşturulan kategoriler ve ortaya çıkan temalar öncülüğünde platformlarda içeriğe erişim ve ebeveyn denetiminin nasıl yapılandırıldığı analiz edilmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda ilgili tüm dijital yayın platformlarında ebeveyn denetimine ait özelliklerin yer aldığı, platformların ebeveynlere çocukların kullanabileceği bir profil oluşturma imkânı sağladığı görülmüştür. Dijital yayın platformlarının çocuk erişimi ve ebeveyn denetimi konusunda belli noktalarda benzer özellikler taşımakla birlikte ayrıştığı bazı noktaların da olduğu saptanmıştır.
Publisher
Turkish Radio and Television Corporation
Reference25 articles.
1. Akyol, O. (2015). Yeni İletişim Teknolojilerinin Ortak Özellikleri. M. G. Genel içinde, Yeni Medya Araştırmaları 1, Güncel Tartışmalar Ekseninde (s. 3,14). Bursa: Ekim Basım Yayın.
2. Çankaya, S., & Odabaşı, H. F. (2009, Ocak). Parental Controls On Children’s Computer And Internet Use. Procedia Social And Behavioral Sciences s. 1105–1109.
3. Çetinkaya, L. (2019, Ekim). The Relationship between Perceived Parental Control and Internet Addiction: A Cross-sectional study among Adolescents Contemporary Educational Technology s. 55-74.
4. Disney Plus. https://www.disneyplus.com/tr. (2023, 6 26). https://www.disneyplus.com/tr adresinden alındı.
5. Elkin, F. (1995). Çocuk ve Toplum, Çocuğun Toplumsallaşması (1 b.). (N. Güngör, Çev.) Ankara: Gündoğan.