Affiliation:
1. KTO KARATAY UNIVERSITY
2. KTO Karatay Üniversitesi
Abstract
Yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak işitmede yaşlanmaya bağlı değişiklikler görülmektedir. Yaşlanmaya bağlı oluşan işitme kaybı “presbiakuzi” olarak da bilinir. Presbiakuzi kalp hastalığı ve artritten sonra yaşlıları etkileyen en yaygın üçüncü sağlık durumudur. Presbiakuzi işitme hassasiyetinin kademeli olarak azalması, konuşmayı anlama ve konuşmayı ayırt etmenin güçleşmesi ile ilişkilidir. İşitme kaybının varlığı yaşlı erişkinlerde iletişim, güvenlik ve sosyal etkileşim alanların etkileyerek bireylerin sosyal izolasyonuna ve depresyona yol açtığı bilinmektedir. Presbiakuzi, sağlık üzerinde bilişsel ve fiziksel olarak ciddi problemler oluşturabilir. Yaşlı erişkinlerde bilişsel işlev bozukluğuna neden olarak bunama riskini arttırmaktadır. Günümüzde presbiakuzinin tedavisi olmasa da güncel işitme cihazı teknolojileri ile yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ve iletişim becerileri geliştirilebilmektedir. İşitme cihazları semptomları iyileştirmeye ve işitme kaybının diğer sonuçlarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle işitme kaybının erken dönemde tespit edilerek tedavi ve rehabilitasyonunu başlaması yaşlı bireylerin yaşam kalitesini arttıracaktır. Ancak işitme kaybı yaşayan yaşlı bireylerin artış göstermesine rağmen halen ülkemiz dahil birçok yerde yetişkin ve yaşlı bireylerde işitme taramasına yönelik izlem ve protokol bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı yaşlanmaya bağlı işitme kaybını değerlendirmek, yaşlanmaya bağlı işitme kaybına halk sağlığı ve ruh sağlığı bakış açısı ile farkındalık ve bilinç kazandırmaktır.
Reference59 articles.
1. Adams, P. F., Hendershot, G. E., & Marano, M. A. (1996). Current estimates from the National Health Interview Survey. Vital Health Stat, 1–203.
2. Agrawal, Y., Platz, E. A., & Niparko, J. K. (2008). Prevalence of hearing loss and differences by demographic characteristics among US adults: Data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2004. Arch Intern Med 168: 1522–1530.
3. Bance, M. (2007). Hearing and aging. CMAJ, 176(7), 925-927.
4. Barker, F., Mackenzie, E., Elliott, L., Jones, S., & de Lusignan, S. (2016). Interventions to improve hearing aid use in adult auditory rehabilitation. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).
5. Bednash, G., Mezey, M., & Tagliareni, E. (2011). The Hartford Geriatric Nursing Initiative experience in geriatric nursing education: Looking back, looking forward. Nursing Outlook, 59(4), 228-235.