Affiliation:
1. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Gebelik bireyin yaşam döngüsünde fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin yaşandığı, birey için annelik kimliğinin kazanıldığı özel bir deneyimdir. Kadın hamilelik başlangıcından itibaren gebeliğin kendisi, günlük yaşam aktivitelerinin değişen yönleri ve bebeğe bakmanın sorumlulukları ile psikolojik sorunlara karşı artan duyarlılık dönemi yaşamaktadır. Psikolojik sorunlar stresli yaşam koşullarına verilen olumsuz bir psikolojik tepkidir ve küresel sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır. Psikolojik sorunlar olarak adlandırılan depresyon, stres ve anksiyete gebelik ve doğum sonu dönemde yaygın olarak görülmektedir. Gebelik ve yaşanan psikolojik sorunlarla ilişkili faktörler arasında yaşanmış psikiyatrik hastalık öyküsü, yetersiz sosyal destek, eş ve aile ile yaşanılan sorunlar, planlanmamış veya istenmeyen gebelik, primipar olma, riskli gebelik, sosyodemografik ve/veya ekonomik faktörler olarak belirtilmiştir.
Kadınların en az %20'si prenatal dönemde depresif semptomlar yaşamaktadır. Anksiyete, doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde daha az çalışılmış olmasına rağmen, doğum öncesi dönemde %13-21 oranında yaşandığı belirtilmektedir. Gebelik döneminde yaşanan psikolojik sorunların her birinin, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum dahil olumsuz doğum sonuçları ve ilerleyen dönemde duygusal, davranışsal ve bilişsel sorunlar dahil olumsuz sonuçları ile ilişkileri olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, bu yaygın durumların tanımlanması ve tedavi edilmesi anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Bu çalışma prenatal dönemde en çok görülen ruhsal bozukluklar içerisinde yer alan stres, anksiyete ve depresyonu incelemek amacıyla yapılmıştır.
Reference72 articles.
1. Akın, G. (2014). İnsan sağlığı ve çevre etkileşimi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 54 (1), 105-116.
2. Aksoy, A.N. (2015). Doğum korkusu: literatür değerlendirmesi. ODÜ Tıp Dergisi, 2, 161-165.
3. Alipour, M., Lamyian, E. & Hajizadeh, E. (2012). Anxiety and fear of childbirth as predictors of postnatal depression ın nulliparous women. Women Birth, 25(3), 37–43. https://doi.org/10.1016/j.wombi.2011.09.002
4. Andersson, L., Sundstrom-Poromaa, I., Wulff, M., Astrom, M., Bixo M. (2004). Neonatal outcome following maternal antenatal depression and anxiety: A population-based study. American Journal of Epidemiology, 159(9), 872-81. doi: 10.1093/aje/kwh122
5. Ayvaz, S., Hocaoğl, Ç., Tiryaki, A., Ak, İ. (2006). Trabzon il merkezinde doğum sonrası depresyon sıklığı ve gebelikteki ilişkili demografik risk etmenleri. Türk Psikiyatri Dergisi, 17(4), 243-251.